ANNONS

Nämndordföranden svarar på Korallenkritiken

Förskolenämndens ordförande svarar på kritiken från (S) om privatisering av Korallen.
Förskolenämndens ordförande svarar på kritiken från (S) om privatisering av Korallen.
Förskolan korallen.
Förskolan korallen.
Karl Henriksson (KD) ordförande för förskolenämnden i Huddinge.
Karl Henriksson (KD) ordförande för förskolenämnden i Huddinge.
Förskolenämndens ordförande Karl Henriksson, (KD) håller med om att processen kunde ha skötts bättre, men håller inte med om att privatiseringen av Korallen är en dålig affär för kommunen.
ANNONS

I går kunde Mitt i Huddinge berätta att Socialdemokraterna återigen väcker debatten om beslutet att privatisera förskolan Korallen i Visättra. De är bland annat kritiska till att föräldrarna fick veta om beslutet när det redan var fattat och undrar om förskolenämndens ordförande är nöjd med hur processen skötts.

Karl Henriksson, (KD) förklarar det plötsliga beskedet med att behovet av nya förskoleplatser i Visättra ökade fortare än man väntat sig, samtidigt som många förslag på var de nya förskolorna skulle byggas visade sig inte fungera.

– Det var en väldigt tidspressad process, eftersom att Kvarnängen behövde komma fram väldigt fort. Men naturligtvis skulle jag önska att vi hade haft mer tid för beslut och kommunikation, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i förskolenämnden.

Hyran inte avgörande

Enligt Socialdemokraterna är privatiseringen av Korallen en dålig affär för kommunen, eftersom lokalersättningen är högre för privata aktörer. Den kritiken vänder sig nämndordföranden dock starkt emot.

– Hyran är en väldigt liten del av vad det kostar att driva en förskola. Den stora kostnaden är personalen, och det är mycket dyrare att driva en tvåavdelningsförskola än en större. Huvudmotiveringen till att vi gör den här förändringen är att vi generellt måste jobba med lite större förskolor för att få ihop ekonomin, säger Karl Henriksson, (KD).

Olika inriktningar

Det finns enligt honom inget uttalat mål för hur stor andel av förskolorna som ska drivas i privat regi, men menar att det är viktigt att både kommunala och privata alternativ finns i alla områden.

– Som det ser ut idag i Visättra finns det inga alternativ för den som vill ha en annan pedagogisk lösning än den som den kommunala skolan erbjuder. Det är inte en kritik mot den kommunala förskolan, men det är viktigt att det finns olika alternativ, säger han och tillägger att det ändå kommer att finnas fler kommunala förskoleplatser än någonsin i Visättra.

ANNONS

På frågan om varför inte olika pedagogiska filosofier skulle kunna erbjudas inom den kommunala regin svarar Karl Henriksson, (KD) att det beror på att förskolechefen är densamma för alla förskolor i Visättra.

– Det blir en väldigt märklig situation om en och samma chef ska bedriva olika typer av inriktning, eftersom det krävs ett tydlig pedagogiskt ledarskap från förskolechefens sida, säger Karl Henriksson, (KD), ordförande i förskolenämnden i Huddinge.

Det är fortfarande oklart vilken aktör som tar över Korallen, eftersom beslutet har överklagats till förvaltningsrätten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.