ANNONS

Alla MP:s nämndplatser ställs till förfogande

Alla MP:s platser i kommunala nämnder är vakanta och ska tillsättas på nytt.
Alla MP:s platser i kommunala nämnder är vakanta och ska tillsättas på nytt.
Miljöpartiets distriktsstyrelse, som tagit över styret över lokalavdelningen har beslutat att utlysa alla platser i kommunala nämnder. Lokala miljöpartister protesterar dock och känner sig överkörda.
Kommunstyrelsen har även beslutat att dra in tidigare gruppledaren Siyamak Sajadian Sasanpours arvode.
ANNONS

Under ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på måndagsmorgonen beslutades att Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) skulle avskedas från Sundbybergs stadshus AB, det vill säga att han mister sitt arvode och sin ledamotsplats i bolaget.

Distriktsstyrelsen för Miljöpartiet i Stockholm har, som Mitt i tidigare berättat om, tagit över styret av MP:s lokalavdelning i väntan på att medlemmarna kan välja en ny styrelse.

Under ett möte i förra veckan berättade distriksstyrelsen att de beslutat att utlysa alla MP:s platser i stadshusets nämnder. De är därmed vakanta och ska tillsättas på nytt.

Det känns som en elefant kommit i och satt sig på oss.

Miljöpartiets alla ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och den lokala partistyrelsen har nu skrivit ett brev till alla ledamöter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen där de starkt ifrågasätter att distriktsstyrelsen tagit över och vakanssatt alla nämndplatser. De menar att en medlemsstyrelse, varken distriktets eller den medlemsvalda styrelsen inte kan godkänna om att utlysa nämndplatserna utan ett godkännande från ett medlemsmöte.

– På mötet i förra veckan försökte medlemmarna få rösta om att låta bli att vakantsätta nämndplatserna men det tillät inte distriksstyrelseordförande. Det känns som en elefant kommit i och satt sig på oss. Miljöpartiet har haft så många utmaningar så man tror att man nu behöver agera jättesnabbt och inser inte att det kan bli fel. Här dömer man på indicier, säger Lars Lindgren, Ordförande i Byggnads och Tillståndsnämnden, och syftar på den internutredning som distriktsstyrelsen själva gjort.

De folkvalda i kommunfullmäktige kan dock sitta kvar på sina mandat för Miljöpartiet eller som politiska vildar.

Platserna tillsätts i vår

Platserna i stadshusets nämnder väljs varje år. Att distriktsstyrelsen nu valt att utlysa alla platser på nytt beror på den senaste tidens turbulens berättar Elin Olsson, ordförande för Miljöpartiets Stockholmsdistrikt.

– Vi vill ge dem som sitter i nämnderna tid att fundera igenom hur man känner över sitt uppdrag, över julhelgen, säger hon.

ANNONS

Elin Olsson poängterar också att om de personer som sitter i nämnderna i dag, vill fortsätta att arbeta där som representanter för Miljöpartiet, så ska de kunna göra det.

Ingen annan kommer att fatta beslut om nämndplatserna.

– Det är medlemmarna som beslutar om det på ett extra årsmöte 17 januari nästa år, ingen annan kommer att fatta beslut om nämndplatserna. Vi hoppas att många väljer att de vill fortsätta, säger hon.

Representanterna på de nya posterna kommer sedan att godkännas av kommunfullmäktige 29 januari. Val till ny lokalstyrelse kommer ske i samband med ordinarie årsmöte i februari.

ANNONS