Så blir den nya lekparken i Tellusområdet

Så blir den nya äventyrslekparken i Tellusområdet.
Så blir den nya äventyrslekparken i Tellusområdet.
Gå på bark, sitt på svamp och spring längs stränder med änder. Vallentunaborna har lämnat namnförslag på den nya lekplatsen som delvis finansierats av ”Sop-Johan”.

Bygget av den nya äventyrslekplatsen i Tellusområdet mellan Vallentuna station och Vallentuna IP, bakom sporthallen, är i gång.

Kommunen stängde nyligen av en av gångvägarna bredvid bygget och skriver till Mitt i att parken ska stå färdig i november.

Stora äventyr och små djur

Enligt kommunen är parken uppdelad i flera delar och teman. För de allra minsta kommer det finnas småbarnsgungor, baksandlåda, kojor och lekdjur. De äldre har trampoliner, gungor, en karusell och hinderbana att välja på.

Delarna av parken är bland annat inspirerade av natur och vatten. Förutom stora ytor av gräs, konstgräs och gummiasfalt kommer det finnas även finnas bark och en strand att gå på. Vid stranden är det tänkt att en familj änder ska bo och bänkar utformade som svampar att sitta på.

Lars ”Sop-Johan” Johansson. Bilden är från Vallentunabloggen.

Sopåkaren bakom bygget

Totalt kostar lekplatsen tio miljoner kronor. Nio av miljonerna står kommunen för, och en av dem kommer från en testamentsgåva gjord av den bortgångne Vallentunaprofilen Lars ”Sop-Johan” Johansson.

– ”Sop-Johan” arbetade som sopåkare i Vallentuna och var en välbekant profil för alla som växte upp här under 70- och 80-talen. Han var också känd för sin vackra sångröst, skriver kommunen i projektbeskrivningen.

”Sop-Johan” hade inga egna barn och testamenterade en del av sina tillgångar till fritidsverksamhet för barn och ungdomar i Vallentuna kommun.

I mitten av parken kommer ett träd att planteras till ”Sop-Johans” minne.

Namnet måste bestämmas

När parken skulle byggas fick Vallentunaborna komma med förslag på vilka aktiviteter som skulle finnas i parken.

Fram till den 22 april fick Vallentunaborna även komma med förslag på vad parken ska heta. Bland annat har ”Johans park” föreslagits till minne av ”Sop-Johan”.

– Namnet blir klart till hösten. Vet inte när exakt tyvärr, skriver Nicole Sundin, parkingenjör på Vallentuna kommun.