Ny namninsamling vill rädda kommunala musikskolan i Täby

Nu tystnar musiken i Täby – i alla fall den kommunala musikskolan, i sin nuvarande form.
Förra veckans besked från kommunen har skapat oro. Arkivbild.
Den kommunala musikskolan ska läggas ner och kulturskolan omorganiseras, var kommunens budskap under förra veckan. Nu har tre Täbybor startat en namninsamling för att stoppa planerna.
– Det här handlar om livskvalitet och tillgänglighet till kultur för alla barn, och ofta glöms den aspekten bort, säger Laila Traunmüller, musiker och en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Efter nedläggningsmailet underskrivet av Täby kommuns kultur- och fritidschef Erik Heribertson har många av Mitt i:s läsare reagerat på beskedet.

En läsare på Mitt i Täbys facebook skriver: ”Framtidens intelligentia lär inte komma från Täby: utan kultur blir man dummare.”

Nu har en namninsamling startas i kölvattnet efter beskedet. Under parollen ”RÄDDA Täby kommunala musikskola!” vill två föräldrar vars barn är elever inom verksamheten och musikern Laila Traunmüller försöka stoppa förslaget.

– Kommunala musikskolan i Täby har byggts upp under sjuttio års tid. Det här handlar dels om de barn och ungdomar som går där nu. Men sedan kan man inte planera bara för ett par år framåt utan man bör ha ett längre perspektiv, säger Laila Traunmüller.

Hon var själv elev vid musikskolan som barn och har sedan dess varit aktiv som fritidsmusiker. Laila frågar sig vad som kommer ske med återväxten och undrar vem hon ska spela musik med i framtiden.

Laila Traunmüller ifrågasätter om kommunen förstår vad det är man väljer att lägga ner och vilka följderna kommer att bli.

– Det här handlar om livskvalitet och tillgänglighet till kultur för alla barn, och ofta glöms den aspekten bort.

Det formella beslutet om nedläggningen kommer tas av kultur- och fritidsnämnden den 25 april och kommunfullmäktige den 20 maj.

Ta del av namninsamlingen här.