Namninsamling mot skolrivning

Vaxholmsbor som vill bevara Norrbergs­skolan samlar in namn för att få till en folkomröstning.

Alliansens planerade rivning av Norrbergsskolan, för att få loss pengar till bygget av skolan på Campus Vaxholm, fortsätter att väcka starka känslor bland Vaxholmsbor.

Nu har motståndare startat en namninsamling för att få en folkomröstning i frågan.

– Det är jag som har dragit igång detta. Vi har fått in någonstans runt 400 namn, säger Göran Malmsten som har en dotter som går på Norrbergsskolan.

Totalt behövs cirka 850 namn, tio procent av de röst­berättigade i Vaxholm, för att frågan om en folkomröstning ska tas upp i fullmäktige. Där krävs att minst 2/3 av ledamöterna aktivt röstar nej för att folkomröstningen inte ska bli av. Men både WP, S och V är emot skolbygget och har tillsammans 12 av 31 mandat.

– Vi tycker att namninsamlingen är ett strålande initiativ. Vi har varit inne på samma tanke och kommer att hjälpa till att samla in namn, säger Per–­Håkan Öström, fullmäktigeledamot för Waxholmspartiet – borgerligt alternativ.

Bygget av skolan på Campus Vaxholm har kantats av problem. Det saknar ännu giltigt bygglov och i höstas gick den upphandlade entreprenören i konkurs.

Nyligen avslutades en ny upphandling som vanns av Erland­sson bygg. De vill ha 145 miljoner för att bygga skolan, nio miljoner mer än den förre byggaren.

Vi tycker att namn­insamlingen är ett strålande initiativ.