Namninsamling i Vaxholm snart vid första målet

Frågan handlar om Norrbersskolan ska bevaras för "samhällsnyttiga ändamål" eller om den ska rivas så att området kan bebyggas med bostäder, som alliansen och MP vill.
Frågan handlar om Norrbersskolan ska bevaras för "samhällsnyttiga ändamål" eller om den ska rivas så att området kan bebyggas med bostäder, som alliansen och MP vill.
I helgen passerade namninsamlingen för Norrbergsskolan i Vaxholm 600 namn. Målet om minst 850 namn för en folkomröstning om rivningen är nu inom räckhåll, men initiativtagarna siktar på fler, för att ha marginal.

Efter mindre en tre veckor har folkinitiativet i Vaxholm samlat in mer än 600 namn (siffran från 12/11) som stöder en folkomröstning om rivningen av Norrbergsskolan. Det uppger Sten Wickström, ansvarig för namninsamlingen på nätverket Vaxholms vänner.

”Det behövs omkring 850 namn (10 procent av de röstberättigade i kommunen) för att kunna driva igenom en folkomröstning och vi är snart där. Ett stort antal namninsamlare är i farten på gator och torg” skriver han.

Redan för ett år sedan ledde en privatperson i Vaxholm en första namninsamling för att stoppa rivningen och samlade då ihop runt 1 400 namn. Kommunen valde då att underkänna nästan hälften av namnen som av olika skäl inte ansågs uppfylla de formella kraven. Dessutom valde kommunen också att tillämpa lagen på ett ogynnsamt vis för insamlingen.

Den här gången har namninsamlarna, visa av erfarenheten, uppgett att de ska vara än mer noggranna för att minimera kommunens möjligheter att finna fel.

Förutom namninsamlarna som går runt med listor finns även fasta listor utlagda i Vaxholm, med instruktioner för hur de ska vara ifyllda för att namnen inte ska underkännas.

Namninsamlingen stöds av socialdemokraterna, vänsterpartiet och Waxholmspartiet – borgerligt alternativ.

 

LÄS MER:

Alliansledare i Vaxholm vill stoppa folkomröstning

Ny namninsamling för att bevara Norrbergsskolan i Vaxholm