ANNONS

Nancy får livslust av att umgås med unga

Nancy Törnquist tar en promenad med Robert Moldén.
Nancy Törnquist tar en promenad med Robert Moldén.
Lidingöborna lever två år längre än den genomsnittlige svensken.

Och den som motionerar regelbundet kan vinna ännu fler år, visar forskning.

– Man blir glad av att komma ut, säger Nancy Törnquist, 82.
ANNONS

82-åriga Nancy Törnquist är ute på höstpromenad längs strandpromenaden i Torsvik, med käppen i ena handen och ett stadigt grepp om Robert Moldéns arm.

Robert driver Lidingö­företaget Äldrelyckan, som har som affärsidé att para ihop äldre personer med ungdomar.

– Jag har själv alltid gillat­ att umgås med äldre och jag tycker att idén med Äldre­lyckan är nobel. Ung­domar kommer i arbete och de äldre­ blir glada, säger Robert­ Moldén som köpte in sig i företaget tidigare i år.

De anställda, som är mellan 18 och 24 år, många av dem från Lidingö, hjälper­ de äldre att exempelvis komma ut på promenad eller läsa tidningen. Äldrelyckan har avtal med tre äldre­boenden inne i stan och ett 20-tal privata kunder.

– Äldrelyckan är ett vinstdrivande företag men syftet­ är inte primärt att tjäna pengar utan det är en sorts välgörenhet som finansierar sig själv, skulle jag säga. Ingen av oss tre delägare tar ut lön, säger Robert som samtidigt driver en bilfirma och jobbar ideellt med att bygga ett barnhem i Ghana.

En observationsstudie från Norges idrottshögskola­ visar att äldre som motionerar 30 minuter om dagen­ sex dagar i veckan lever i genomsnitt fem år längre än de som sitter stilla, enligt TT.

Nancy Törnquist försöker komma ut varje dag och älskar att spela bridge och gå på teater. Hon är en av Äldrelyckans privata kunder och till hennes äldreboende kommer det dessutom ungdomar varje vecka från ett annat företag.

– Det kommer några skolflickor varje lördag och då brukar det bli frågesport, allsång och högläsning. Det är mycket bra eftersom det finns väldigt många som aldrig får besök och det är ett trevligt tidsfördriv, säger Nancy.

Att det är just unga personer som kommer är ett plus.

ANNONS

– Absolut ska det vara en blandning. Det är bra att umgås mellan generationer.­ Man får livslust av det.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.