När hela Sverige bakar tjänar de deg

De hade inte ens tagit studenten när de startade ett företag. Nu säljer de saffran och hoppas att julbaken ska ge dem en smakstart.

Samtidigt har det blivit färre unga som startar eget i Nacka på senare år.

Idén hade legat och grott länge när de tre Nacka­killarna, som då gick sista året på gymnasiet, i våras startade Saffransprinsen.

Efter egna erfarenheter av att bland annat sälja kläder, korv och blommor tänkte de att det måste finnas ett bättre sätt för klasser och föreningar att få in pengar.

Nu driver de vid sidan om sina deltidsjobb ett företag som säljer saffran. Skol­elever och föreningar tar upp beställningar som sedan skickas in till företaget som sköter fakturering och postar saffran direkt till kunden. Man kan också beställa via nätet. Då går den del av summan, 40 av 180 kronor, som vanligtvis går till föreningarna till välgörenhet.

Att vara 19 år och driva ett företag är roligt, tycker Joel Nordström.

– Det är en härlig känsla att se vår idé växa i verkligen.

De har redan nått sitt första mål – 40 klasser eller lag som ska sälja åt dem. Om de lyckas med det andra målet, att gå med vinst, vet de först i januari.

Nacka kommun uppmuntrar unga att starta egna företag, bland annat genom att stötta Ung Företagsamhet (UF), som hjälper skolelever att starta eget. Både de fristående och kommunala skolorna i kommunen samarbetar med UF.

På 1990- och 2000-talet var kommunen en av de bästa på ung företagsamhet. I dag man är fyra från botten i UF:s kommunrankning i Stockholm. Nu startar endast elva procent av eleverna i årskurs två och tre på gymnasiet ett UF-företag. Rikssnittet är 20 procent.

Kommunen är medveten om att man halkat efter och hoppas på att kunna ändra statistiken eftersom man nu satsar erbjuder UF-företagen gratis affärsrådgivning.

– Jag tror att det kommer att förbättras, säger Vilma Mori, innovations- och entreprenörsrådgivare i Nacka.