ANNONS

När Östermalm var fullt av spioner

Är det amerikanska eller tyska örnar vid ingången till hotell Esplanade? Här huserade både den amerikanska legationen och den tyska underrättelsetjänsten, berättar Thomas Roth från Armémuseum.
Är det amerikanska eller tyska örnar vid ingången till hotell Esplanade? Här huserade både den amerikanska legationen och den tyska underrättelsetjänsten, berättar Thomas Roth från Armémuseum.
Bakom den här fasaden på Skeppargatan fanns den sovjetiska handelsdelegationen.
Bakom den här fasaden på Skeppargatan fanns den sovjetiska handelsdelegationen.
Under andra världskriget var Stockholm ett riktigt spionnäste. Flera tusen agenter lurpassade på varandra.

De allra flesta höll till på Östermalm.
ANNONS

Om det kan man få höra mer när Thomas Roth i nästa vecka gör en vandring runt de platser där det fanns utländsk underrättelsestjänst för 70 år sen. Då brann kriget i Europa men Sverige och Stockholm hade fred.

Thomas Roth är försteintendent på Armémuseum och behöver inte promenera så långt för att kunna visa var de låg. Inom en radie av 500 meter från museet fanns över ett tjog inrättningar för internationellt spioneri. För att peka ut den första räcker det att vrida på huvudet innan han ens lämnat museets gård.

– Jag brukar börja med att visa det där huset, säger han och nickar mot ett hus på Sibyllegatan, där den danska motståndsrörelsen hade sitt kontor under andra världskriget.

Lite närmare Östermalmstorg, i en lägenhet på Sibyllegatan 49, låg den svenska C-byrån som var försvarets hemliga spioner.

Men mäktigare länder än så hade också sina underrättelsetjänster stationerade i Stockholm.

Vi går ner till hotell Esplanade på Strandvägen. I nummer 7A fanns den amerikanska legationen.

– I 7C hade den tyske militärattachén von Uthmann sitt kontor. Man undrar om de hälsade vänligt på varandra på morgonen. Det var ju först i december 1941 som Tyskland förklarade USA krig, efter Pearl Harbor.

Från Strandvägen kunde von Uthmann se över till baksidan av den tyska legationen på Blasieholmen.

– Den hade i slutet av kriget mellan 800 och 900 anställda, berättar Thomas Roth och fortsätter.

ANNONS

– Sammanlagt fanns flera tusen spioner i Stockholm under andra världskriget. Eftersom Sverige var neutralt fanns alla krigförande parter representerade här. Vi stod utanför kriget men för underrättelseorganisationerna var stan ändå ett slagfält där de stred om information och gjorde allt för att skada sin motståndare.

Enligt Thomas Roth märkte stockholmarna inte så mycket av deras närvaro.

– Men de kan ha märkt att vissa restauranger var mötesplats för vissa grupperingar. Till exempel var restaurang Norma på Sveavägen ett känt tillhåll för svenska antinazister.

Bara en gång känner man till att det hettade till på allvar. I hörnet av Skeppargatan och Storgatan hade den norska motståndsrörelsen Milorg sitt stockholmskontor.

Där blev en man mördad under kriget. Det var en norsk nazist som hade infiltrerat Milorg – men avslöjades och sköts i lokalerna, berättar Thomas Roth.

– De lyckades smuggla ut kroppen vilket måste ha varit nervöst eftersom polisstationen låg i kvarteret intill. Tydligen ska kroppen ha grävts ner ute på Lidingö och har aldrig återfunnits.

Snett emot fanns den sovjetiska handelsdelegationen.

– Vad de sysslade var avslöjades ganska lätt eftersom det fanns en skog av antenner på taket. Man visste förstås att det egentligen var sovjetiska agenter och de utvisades.

Sammanlagt fanns flera tusen spioner i Stockholm under andra världskriget.

Fakta

Spionadresser på Östermalm

• Östermalmsgatan 87, den svenska generalstaben.

• Villagatan 17, ryska underrättelsetjänsten.

• Nybrogatan 27, tyska underrättelsetjänsten.

• Strandvägen 82, brittiska underrättelsetjänsten.

• Strandvägen 7A, amerikanska underrättelsetjänsten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.