När Tumba hade sin egen läsk

Bryggarvägen går bakom Willys i Tumba. Här syns den forna bebyggelsen längs vägen där bryggeriet låg. Foto ur boken ”Tumba – Från kvarnboställe till municipalsamhälle”.
Bryggarvägen går bakom Willys i Tumba. Här syns den forna bebyggelsen längs vägen där bryggeriet låg. Foto ur boken ”Tumba – Från kvarnboställe till municipalsamhälle”.
Tumba Special hette bygdens populära läsk.

Receptet var hemligt och försvann med ortens eget bryggeri i början av 50-talet.

Nu visar en utställning bilder från ett Tumba som knappt går att känna igen.

På torsdag visar PRO delar av sin populära fotoutställning ”Tumba – från kvarnboställe till municipalsamhällle” igen. Lars Schou från PRO är med och arrangerar.

– Det är många äldre som får en aha-upplevelse när de ser de gamla bilderna. Det händer också att de känner igen personer på bilderna, säger han.

Lars Schou som i dag är 74 år minns själv en hel del av det utställningen visar. Här finns bland annat bilder från utraderade bostadsområden.

– Mest intressant tycker jag nog att bilderna från Gröndalsåsen är. Där fanns det gamla villasamhället i Tumba med träkåkar som nu är helt borta. I dag är det moderna punkthus på Gröndalsvägen, säger han.

Men som barn i Tumba hade han säkert också ett speciellt förhållande till den populära drycken Tumba Special. Den smakade ungefär som Champis och hade färgglad etikett.

– Den tillverkades i Tumba bryggeri som låg till höger i början av Storvretsbacken, berättar han.

Tumba bryggeri tillverkade svagdricka och läsk. Mest populär bland de senare var Tumba Special som gjordes efter hemligt recept. Receptet försvann dock i samband med att bryggeriet upphörde.

I över 40 år var receptet borta innan det dök upp igen tack vare vetgiriga PRO:are som startat studiecirkeln som slutligen ledde fram till en stor utställning 1998.

Nu tillverkas Tumba Special igen på Mora Bryggeri, genom tidigare Tumbabon Stefan Gråfors. Drycken går bland annat att hitta i Hågelby lanthandel.

– När änkan till bryggaren skulle flytta hittade hon ett knöligt papper längst inne i en byrålåda. Där stod exakt hur mycket man skulle ha av olika extrakt för att göra drycken, säger Gråfors.

Utställningen är bara öppen under en dag – så missa inte. Nu på torsdag i Hallunda Folkets hus, start klockan 10.