Nära 100 meter klotter

Ulf Jansson, kyrkogårdsmästare blickar ut över klottret som bara har blivit värre och värre med åren. ”Så här illa har det aldrig varit”, säger han.
Ulf Jansson, kyrkogårdsmästare blickar ut över klottret som bara har blivit värre och värre med åren. ”Så här illa har det aldrig varit”, säger han.
Även träden är nedklottrade och skräp låg kvar efter klottrarna.
Även träden är nedklottrade och skräp låg kvar efter klottrarna.
Muren som omgärdar begravningsplatsen i Älta har länge fått dras med klotter. Nu har personalen på Storkällans kyrkogård fått nog. Efter att hundra meter fyllts med graffiti har man kopplat in polisen.

Hela muren är nedklottrad. En del är gammalt, en del är nytt. På väggen som vetter mot den gröna, lummiga skogen har någon sprejat ”Noa 13 betong” med stora vita och röda bokstäver. Lukten av färg ligger fortfarande i luften.

På ett ställe, bland blåbärsris och barr, ligger drivor med sprejburkar, latexhandskar, matkartonger och kolsyrepatroner. Under ett träd ligger ett färgtråg. Flera marschaller, som troligtvis använts för att få en ljuskälla när solen gått ner, ligger slängda under en gran.

Det var en vaksam besökare som upptäckte förstörelsen för ett par veckor sedan och kontaktade kyrkogårdsförvaltningen, där bland andra Ulf Jansson jobbar som kyrkogårdsmästare.

– Det har alltid varit mycket klotter här, men tidigare har vi inte gjort så mycket åt det, för det har mest handlat om sidan mot skogen. Frågan är hur mycket arbete man ska lägga ned på det. Men nu är det massor, närmare hundra meter. Och de har även sprejat på träden. Det finns inte en vit fläck kvar, säger han.

Sabine Bouleau är kyrkogårdschef. Hon var själv ute förra onsdagen för att titta på klottret.

– Jag hittade papper med skisser på. Det är otroligt sorgligt att man går på träden, att man varken har respekt för naturen eller att det här är gravmark, säger hon.

Muren som slingrar sig genom skogen runt kyrkogården är på sina ställen uppåt två meter hög. På utsidan sitter ett anslag som uppmanar att inte måla på muren – att göra det ses som gravskändning och kan leda till fängelsestraff.

Bilden av den nedklottrade muren för tankarna till Berlinmuren och kvarteren i Kreuzberg där klottret numera ses som konst. Här i skogen är det dock ingen som ser vad som ritats på muren, bara de som tar en skogspromenad.

I torsdags var flera från kyrkogårdsnämnden ute för att titta på klottret och senare hade nämnden möte. Då kom man fram till att skräpet ska tas hand om direkt och man ska även utreda hur mycket av klottret som ska tas bort, något som kommer att kosta mellan 120 och 150 kronor kvadratmetern.

– Vi funderar även på att sätta upp fler anslag om att det är gravmark på andra sidan, för vi tror att det är många som inte förstår det, säger Sabine Bouleau.