Närakuten riskerar läggas ner i vår

Anna Morawski är specialist i allmänmedicin och har jobbat på jouren i 10 år.
Anna Morawski är specialist i allmänmedicin och har jobbat på jouren i 10 år.
Tusentals Lidingöbor drabbas per år om husläkarjouren i Torsvik tvingas stänga

Efter 15 år stänger närakuten i Torsvik sista maj. Det blir troligtvis effekten av landstingets ändrade ersättningssystem till vårdcentraler.

Lidingöbon Anna Morawski är specialist i allmänmedicin och har jobbat på jouren i 10 år och även på vårdcentraler på ön.

– Det är jättetråkigt att den ska läggas ner. Det finns ett stort behov av jouren, som servar alla fem vårdcentraler på ön. Det är en bra avlastning för dem, speciellt under influensaperioder. Vi har fullbokat varje kväll och jag tror att patienterna känner sig trygga med att detta finns nära, säger hon.

4 500 besöker närakuten varje år, lite mer än hälften är barn. Nu hänvisas de patienterna till närakuten i Täby.

– Är det akuta saker så får patienterna åka till Täby eller till andra närsjukhus i Stockholm. Eller till akuten, säger hon.

Bakgrunden till nedläggningshotet finns i landstingets ändrade ersättningssystem för primärvården, dit husläkarjourerna räknas.

Vårdcentraler med patienter med större behov skulle bli gynnade. De som fått mindre pengar är de med många besök men som inte kräver lika mycket tid och vård.

– Lidingöborna är för friska, de blir förlorarna. Ändringen är i grunden bra, men problemet är att de skulle ha skjutit till mer pengar totalt, säger Nils-Olov Sandberg, vd och medicinskt ansvarig för TVVÖ, som står för Täby Vallentuna Vaxholm Österåker. De sköter jourverksamheten åt 26 vårdcentraler i dessa områden, samt Lidingö och Danderyd.

– Hittills har alla varit nöjda, men i och med att vi får så mycket mindre betalt per läkarbesök nu så måste vi göra vår verksamhet billigare. Det enda sättet för oss är att stänga mottagningarna på Lidingö och i Åkersberga, säger Nils-Olov Sandberg.

De har försökt få landstinget att skjuta till pengar, utan framgång.

– Ett möte är bokat för att diskutera en eventuell avveckling. Om vi inte får något sorts motbud kommer vi att stänga mottagningen den sista maj, säger Nils-Olov Sandberg.

Erik Berglund, pressansvarig på landstinget låter hälsa att man avböjer att svara på frågor.

– Från förvaltningen ska man träffa vårdgivarna nästa vecka och lyssna. Innan dess kan vi inte säga så mycket om detta, säger han.