Nu är närförorten mer poppis än innerstan

mellan söder och liljeholmen
Söder förlorar mot Liljeholmen. Fler väljer närförort, enligt ny studie
Bygget av 91 allmännyttiga lägenheter på Nybohovsbacken lockar intresse.
Bygget av 91 allmännyttiga lägenheter på Nybohovsbacken lockar intresse.
Närförorten har gått om innerstan och är nu det mest populära läget bland dem som står i bostadskön.
Det visar en undersökning som gjorts av Stockholms bostadsförmedling.
Under september var Nybohovsbacken i Liljeholmen det mest "klickade" nybyggnadsprojektet.

Stockholms närförorter tronar nu på förstaplatsen över var bostadssökande helst vill bo. 43 procent har svarat närförort, jämfört med 42 procent för innerstan.

2014 var läget det omvända: 46 procent ville helst bo i innerstan, medan 41 procent föredrog närförort.

Fler väljer även ytterstan i första hand, en ökning från fem till sju procent.

– Man kan tänka sig att det är de långa kötiderna i innerstan som gör att efterfrågan ökar i närförort, säger Marika Nordström på Bostadsföredlingen i Stockholm

Vad menar ni med närförort? Var går gränsen? 

–  De svarande har fått bedöma vad som är närförort för dem. Men vi har sagt inom 1-2 mil från innerstan när vi ställde frågan.

Undersökningen, som besvarats av drygt 4 000 personer,  visar att flest, 57 procent, anser att en boendekostnad mellan 5 000 kronor och 9 000 kronor i månaden är lagom. 14 procent vill att den ska ligga under 5 000 kronor, medan 10 procent tycker att den kan överstiga 11 000 kronor.

Allra viktigast i närområdet är allmänna kommunikationer. Och det viktigaste med bostaden är att den har balkong. Minst viktigt är gemensamhetslokaler enligt de svarande. Den mest efterfrågade lägenhetsstorleken är två rum och kök, tätt följd av trerummare.

Att närförort är populärt visade sig i bostadsförmedlingens statistik under september, då Nybohovsbacken i Liljeholmen blev det mest klickade nybyggnadsprojektet. Där bygger Svenska Bostäder 91 lägenheter, i storlekarna 1-4 rum och kök. Troligen är det utsikten, närheten till kommunikationer och naturen vid Trekanten som lockar. Men smakar det så kostar det. Den minsta lägenheten har en hyra på drygt 9 000 kronor månaden, den största över 17 000 kronor.