Närheten till stan driver upp priserna

Inflyttning från grannkommunerna får bostadspriserna att stiga snabbt i Huddinge.

Anna Hellmark Sörensen och Elias Hellmark sålde sitt hus i Vidja för närmare 2,5 miljoner kronor. Det är 275 000 kronor mer än de köpte huset för bara fyra år tidigare.

Anna Hellmark Sörensen och Elias Hellmark har precis sålt sitt hus och köpt en bostadsrätt i Fullersta som de snart ska flytta till. Villan på 60 kvadrat plus en gäststuga och bastu såldes för 2 475 000 kronor. Lägenheten i centrala Huddinge på 66 kvadrat fick de betala 1 810 000 kronor för.

– Vi fick det vi ville ha för huset. Det kostade 2,2 miljoner när vi köpte det för fyra år sedan, säger Anna Hellmark Sörensen.

Bostadsrätten däremot betalade de lite mer för än de hade tänkt sig.

Parets bostadsaffärer ligger i nivå med utvecklingen i stort. Bostadsrätter har ökat med 13 procent och villor 6 procent i Huddinge det senaste året, enligt färsk statistik från Mäklarstatistik.

– Vi funderade på om vi betalade ett överpris och om vi kommer att få tillbaka de pengarna när vi säljer. Vi tror att vi får det, säger Anna Hellmark Sörensen.

– Marknaden kan gå upp och ner, men det är kanske värre om lägenheten hade haft en hög månadsavgift så att folk inte har råd att bo kvar om räntan går upp.

Men med en låg månadsavgift tycker hon att de har gjort en bra affär.

Prisökningen på bostadsrätter ­beror på flera faktorer, menar Kristian Perman, ägare av Svensk fastighetsförmedling i Huddinge.

– Främst säljs det en hel del nyproduktion där kvadratpriserna är högre, men sedan beror det också på att fler och fler upptäcker att Huddinge ligger centralt.

– När jag förklarar för en kund att om man bor i Stuvsta tar det bara 11–12 minuter till T-centralen väcks intresset och priserna ökar, säger Kristian Perman.

Extra tydligt anser han att det är på villamarknaden.

– I Segeltorp kan vi ha kunder som tittar på hus för allra första gången, de har bara tittat i Älvsjö innan och där är priserna avsevärt mycket högre. Då undrar de vad som är fel på det här huset i Segeltorp. Men husen på den här sidan Långsjön kostar mindre, säger Kristian Perman.

Inflyttningen sker till stor del från grannkommunerna, berättar Håkan Korkmaz, fastighetsmäklare på Länsförsäkringars fastighetsförmedling i Huddinge.

– Det är en tendens vi har sett senaste året. Främst från Hägersten och Älvsjö men även från Botkyrka och Haninge.

Även den massiva inflyttningen till Stockholm på närmare 40 000 per år är en annan anledning till prisökningen på bostadsmarknaden, tror han.

Elias Hellmark och Anna Hellmark Sörensen är nöjda med de 2 475 000 kronor de fått för huset i Vidja. Det är närmare 300 000 kronor mer än vad de köpte huset för fyra år tidigarefoto: mikael j andersson