ANNONS

Näringsliv kräver svar om Lidingö centrum

Stefan Källander, Kenneth Nylén, Bo Lindholm och Roland Rothman representerar näringslivet
Stefan Källander, Kenneth Nylén, Bo Lindholm och Roland Rothman representerar näringslivet
Näringslivet kräver svar från den politiska ledningen. De anser att utvecklingen av Lidingö centrum har avstannat och har nu gått samman och uppmanar politiker att agera.
ANNONS

Representanter för näringslivet på Lidingö är frustrerade över att den politiska ledningen på Lidingö tvekar om utvecklingen av Lidingö centrum. I tio års tid har frågan drivits av Lidingös näringsliv. Tre handelsutredningar har samtidigt lagts fram som alla visat att Lidingö centrum behöver utvecklas för att inte tappa mark i ”den allmänna konkurrensen”. Lidingös näringsliv har nu skickat frågor till alla politiska partier och fått svar från alla partier – förutom Moderaterna och Lidingöpartiet. De partier som svarat säger att de är för en utbyggnad av centrum.
– Vi i näringslivet på Lidingö har en gemensam syn på att något måste hända. Men majoriteten säger ingenting, säger Roland Rothman, ordförande i Lidingö centrumförening.
Det näringslivet strävar efter är att det behövs fler invånare, butiker, arbetsplatser och mötesplatser så att fler Lidingöbor kan välja att handla på Lidingö. Bo Lindholm vd på Marginalen Fastigheter AB, som sitter i Lidingös Näringslivskommitté och representerar Handelskammaren:
– Vi har jobbat med detta i många år men allt går så långsamt. Planeringen av centrum skjuts upp hela tiden och man försöker minska ner omfattningen av byggandet. Vi måste göra något nu och vi vill att våra politiker kraftfullare agerar som stadsbyggare, säger han.
Kollektivtrafiken är en viktig fråga.
– Kollektivtrafiken är en fråga för landstinget, men Lidingö stad har ansvar för att utvecklingen är livskraftig på Lidingö genom att bygga bostäder och vilja investera. Vi har propagerat för att spårvägen ska gå via Lidingö centrum för att knyta ihop Lidingö, säger Bo Lindholm.
– Om vi inte börjar utveckla Lidingö centrum så tappar vi vår samhällsservice. Vi är rädda för att det blir en kräftgång, säger Stefan Källander, ordförande i Företagarna Lidingö.
På söndag har Moderaterna årsmöte och då hoppas näringslivet på Lidingö att centrumfrågan ventileras.
– Om man är medlem går det bra att lämna in motioner, men det är ingen motion på detta ämne, och det är ju synd, säger Ulf Geijer, ordförande för Moderaterna på Lidingö.
Hur ser du på att näringslivet är frustreratöver att arbetet tar sådan tid?
– Min bild är att arbetet inte har stannat av utan pågår för fullt. Det är många steg i processen som tar många månader. Jag kan förstå om det finns en oro och att vissa tycker att det tar längre tid än det borde. Men hellre att det blir rätt än att det går fort, säger Ulf Geijer.

ANNONS