ANNONS

Näringslivsstrateg om coronakrisen: ”Det är ganska skakigt”

Vallentuna + Magnus Isberg
– Det går från dag till dag och vi vet inte när det är över, säger Magnus Isberg, näringslivsstrateg i Vallentuna.
Coronakrisen har ännu inte nått sin kulmen men redan påverkar den hela samhället.
Bland Vallentunas företagare finns just nu sådana som går riktigt bra. För andra ser det mycket kärvt ut.
– Välskötta företag har blivit av med alla sina kunder, säger Vallentunas näringslivsstrateg Magnus Isberg.
ANNONS

Under de närmaste dagarna gör Mitt i Vallentuna ett svep över hur kommunen klarar sig under krisen. Vi pratar med företrädare för näringslivet, omsorgen och skolan. Tungt och ansträngt, men det finns också sådant som fungerar bra.

Del 1 – Näringslivet

– Precis som på nationell nivå har vi stora utmaningar, säger Magnus Isberg. Vissa branscher går väldigt bra. Jag har just besökt ett företag som gör skyddsvisir som jobbar treskift för att kunna leverera. Men vi ser också stora problem för restauranger och tjänsteföretag. Många, till exempel frisörer som klipper äldre kunder, går på knäna.

– Vi ser att det kommer att bli ett avbräck i hela konjunkturen och sätter in alla åtgärder vi kan från kommunen. Sedan får vi se vad staten kan göra. Jag försöker genom region Stockholm, SKR och Svenskt Näringsliv att pressa på mot regeringen att de måste vara snabba med utbetalningarna. Om våra frisörer behöver sin hyressubvention måste de pengarna komma in fort. 

Hur mycket värre är det nu än under tidigare kriser?

Om man jämför med finanskrisen 2008 är det här värre. Välskötta företag blir av med hela sin kundbas, efterfrågan försvinner över en natt. Och det går så snabbt. Många företag i Vallentuna är underleverantörer till större företag. De kommer nog att känna av när de stora jättarna lägger ner sin produktion. Det här är en hälsokris, men jag fruktar minst lika mycket den ekonomiska kris som kan komma. Det går från dag till dag och vi vet inte när det är över. Det är svårt att planera, det kan hålla på länge. Nu har vi upprättat en krisorganisation i kommunen och den kommer förmodligen att vara operativ under lång tid framöver. Det är klart att det tär på folk.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? 

– Företagen behöver snabbt få de stöd som staten ger. Tillverkningsföretag kan lägga produktionen på hyllan ett tag, men det är omöjligt för tjänsteföretagen. Och möjligheten att skjuta på skatten innebär en hög ränta. Det skulle man behöva titta på. Vad gäller näringslivet handlar det mycket om det statliga åtgärderna. Många företagare behöver få veta hur man söker stöden, till exempel hyresreduktionen.

Hur mår Vallentunas näringsliv på en skala mellan 1 och 10, där 1 är normalläge och 10 är exceptionellt tufft?

ANNONS

Jag skulle säga att det är ganska skakigt. Det är nog mellan 8 och 10. Men det beror mycket på bransch. Något som är fantastiskt är att folk verkligen försöker stötta. I lilla Vallentuna ställer man upp för varandra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.