ANNONS

Ett steg närmare äldrenämnd i Tyresö

Birgitta Günenc Eklund var en av talarna på äldreupproret vid Tyresö utegym i höstas.
Birgitta Günenc Eklund var en av talarna på äldreupproret vid Tyresö utegym i höstas.
Moderaterna är öppna för att gå Tyresös pensionärsorganisationer till mötes. Bland kraven finns en äldrenämnd i kommunen och fler träffpunkter för äldre.
ANNONS

– Vi är jätteglada att vi nått fram, säger Birgitta Günenc Eklund, medlem i Aktivitetsgruppen för ett bättre liv för äldre i Tyresö där organisationerna PRO, SPF och Finska föreningen i Tyresö ingår.

Kämpaglöden hörs i hennes röst. Och aktivitetsgruppen har varit flitig i sitt påverkansarbete. Att få till träffpunkter för äldre i Tyresö där de kan träffas och ta en kaffe och fika till självkostnadspris i lokaler som drivs av kommunen är ett annat av gruppens krav på politikerna.

– Vi har besökt sådana i Haninge som fungerar jättebra. Och jag vet att flera politiker från Tyresö också har varit där på rundvandringar. De är superviktiga för att bryta äldres ensamhet och må bra, säger Birgitta Günenc Eklund.

Fick nej nyligen

Och vad det gäller inrättandet av en äldrenämnd i kommunen gläntar nu Moderaterna på dörren. Frågan har nyligen varit uppe i kommunledningsutskottet i Tyresö då ett SD-förslag om äldrenämnd röstades ned. Bland annat med hänvisning till att det blir för krångligt att göra mitt i en mandatperiod. Men även S i Tyresö har lyft frågan i sina senaste budgetförslag.  Nu finns det en enighet även i alliansen. Under nästa år ska Tyresös politiker diskutera hur nämnderna ska se ut 2019-2022.

– Vi är öppna för förslaget om en äldrenämnd.  Det är en viktig signalfråga, säger Andreas Jonsson, moderat ordförande i Socialnämnden i Tyresö.

För Birgitta Günenc Eklund är frågan om en äldrenämnd självklar.

– Den behövs för att de äldres behov inte ska ställas mot andras i samhället hela tiden. Den får ett äldrefokus som en socialnämnd inte kan ha på samma sätt, säger hon.

Fler äldreboenden

Samtidigt driver aktivitetsgruppen krav på fler äldreboenden i olika former. Även sådana som är till för icke-dementa personer. Socialt umgänge och fysisk träning är viktiga i sammanhanget, menar hon.

– Här finns stora pengar att tjäna för kommunen också. För varje år vi kan försena att en demenssjukdom bryter ut kan en kommun spara runt 300 000 kr, säger Birgitta Günenc Eklund.

ANNONS

Läs mer: 120 äldre upp till kamp