ANNONS

Ett steg närmare nytt badhus

Mörbybadet är i dag svårt fuktskadat, och man har tidigare tagit beslut om att bygga ett helt nytt badhus.
Mörbybadet är i dag svårt fuktskadat, och man har tidigare tagit beslut om att bygga ett helt nytt badhus.
Nytt förslag om Mörbybadet
"Huvudinriktningen är att badet ska ligga här", säger Olle Reichenberg, om platsen nedanför Fribergsskolan, nära Mörby centrum.
Planerna på ett nytt badhus flyter vidare. Kommunstyrelsen tog i går beslut om den förslagna platsen nära Mörby centrum.
– Om processen går utan problem kan det stå färdigt om tre och ett halvt till fyra år, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

Kommunen tar nu sikte på den av fastighetsnämnden förslagna platsen, i närheten av Mörby centrum, för Danderyds nya badhus. En utredning om platsens lämplighet ska inledas – och en detaljplan börja tas fram.

– Huvudinriktningen är att badet ska ligga här. Vi har tittat på alternativa platser, och ingen av dem har ju fungerat. Men skulle utredningen av någon anledning visa att den här platsen inte är lämplig får vi ändra oss, säger Olle Reichenberg.

Beslutet var dock inte helt enhälligt i kommunstyrelsen. Siv Sahlström (C), kommunstyrelsens andra vice ordförande, yrkade på återremiss av förslaget.

– Vi tycker att man borde ha haft ett möte med kringboende först. Och framför allt vill vi att man redovisar alla olika alternativ på platser, innan man tar ställning till vilken som är bäst, säger hon.

Hon säger att hon tycker att det generellt är ett problem att politiker i kommunen fattar beslut utan att involvera invånarna först.

– Det gäller inte bara badet. Det här är en markering att jag tycker att det är djupt olyckligt att så många beslut tas internt, utan samråd med invånarna. Allt för ofta händer det att närboende får reda på saker via tidningarna, om ens alls. Då har vi brustit i vårt uppdrag. Jag är bekymrad över den här utvecklingen faktiskt, säger Siv Sahlström.

Något som Olle Reichenberg inte håller med om.

– När man kör igång en detaljplansprocess har man alltid samråd med invånarna. Precis sådana möten som Siv efterfrågar kommer att komma senare. Jag tycker att det är viktigt att först ha ett politiskt beslut om vad man vill, som man kan visa för invånarna. Och sen lyssna på dem och vad de tycker. Det blir lite konstigast ha ett möte om något först, utan att veta om det kommer gå igenom rent politiskt, säger han.

Något beslut om vem som ska bygga badet har ännu inte tagits. Men Olle Reichenberg bedömer att det inte är troligt att det blir kommunen själv.

ANNONS

– Att bygga badhus är komplicerat, kommunen har inte den expertkompetensen. Det finns en marknad där olika driftbolag bygger baden, det är troligtvis en sådan lösning vi kommer att ha här. Om hela processen går utan problem kan badet stå färdigt om tre och ett halvt till fyra år, säger han.

– Det är väldigt kul att vi kommer igång med planerna nu – nuvarande badet är fuktskadat och det är ekonomiskt mest fördelaktigt att bygga ett nytt så snabbt som möjligt.

Vad kommer budgeten för ett nytt badhus att ligga på?

– Det är för tidigt att svara på, eftersom vi inte vet vem som ska bygga det. Någon sådan finns inte ännu, säger Olle Reichenberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.