”Det närmaste skarpt läge vi kan komma”

Christian Skeppar styrkeledare på Brandkåren Attunda i Järfälla.
Christian Skeppar styrkeledare på Brandkåren Attunda i Järfälla.
Iscensatta bränder, svårt skadade människor och bilvrak var några av de saker som mötte deltagarna i den stora terrorövningen på Livgardet i Kungsänden idag.
– Det är det närmaste skarpt läge vi kan komma, säger Kungsängenbon och brandmannen Christian Skeppar.

Han var en av de 400 personer som deltog när polis, brandkårer och sjukvård övade på att tillsammans hantera ett scenario där en stort terrorattentat drabbat Stockholm.

Syftet var att utveckla de olika myndigheternas förmåga att samarbeta för att alla ska ha en möjlighet att arbeta på ett effektivt sätt i sina respektive roller.

– Det handlar om ett masskadescenario som vi inte är vana att hantera i vardagen. Det kräver hela samhällets samlade resurser, så det är bra att vi får samöva, säger Christian Skeppar, styrkeledare i Järfälla för Brandkåren Attunda.

Christian Skeppar, Brandkåren Attunda. Foto: Sofia Strindvall

Brandkårens roll i en händelse av en större terroristattack är att rädda liv, och det under pågående hot. Att snabbt kunna sätta många skadade människor i säkerhet samtidigt som polisen gör sitt jobb var en av de saker som man tränade på under dagen.

– Som styrkeledare är min första prio personalens säkerhet. Jag har tät kontakt med polis, är själv observant och försöker arbeta i skydd av byggnader, säger Christian Skeppar.

I scenariot hade många människor skadats. Foto: Björn Westerdahl, Storstockholms brandförsvar

I övningen kallad Wargavinter deltog också Stockholms läns landsting, SOS Alarm, enheter från polisen och Stockholms olika brandkårer. Den samordnades av Storstockholms brandförsvar.

– Vi gör det här för att förbättra vår förmåga att agera om det skulle ske ett större terrordåd. Det handlar om vad du i din roll kan bidra med för andras framgång och det måste övas hands on, säger Svante Borg som är förbundsordförande på Storstockholms brandförsvar.

Svante Borg, förbundsordförande Storstockholms brandförsvar. Foto: Sofia Strindvall

Storstockholms brandförsvar har sedan 2016 utvecklat sin förmåga att hantera större attentat. När Stockholm drabbades av terrordådet på Drottninggatan den sjunde april i år, där fem personer dog, var de beredda på ett mycket större angrepp.

– Drottninggatan var hemskt och fruktansvärt, men ett kort händelseförlopp. Vi satte in stora resurser för vi var beredda på fler attentat, säger Svante Borg.

Men beredskap är en färskvara.

– Nu kommer vi utvärdera övningen och hur vi går vidare och hur vi kan öva mer tillsammans. En stor räddningstjänst i Stockholm måste ha det som naturlig komponent, säger Svante Borg.