Närpolis en dag i veckan

På onsdagseftermiddagar finns Danderyds närpolis i en husbil invid Mörby centrum. Närpolischef Per-Inge Akterin var där i förra veckan.
På onsdagseftermiddagar finns Danderyds närpolis i en husbil invid Mörby centrum. Närpolischef Per-Inge Akterin var där i förra veckan.
Danderyds närpolischef Per-Inge Akterin i sitt nya arbetsrum i polis­huset på Biblioteksgången i Täby centrum.
Danderyds närpolischef Per-Inge Akterin i sitt nya arbetsrum i polis­huset på Biblioteksgången i Täby centrum.
Efter två månader i polis­huset i Täby finns Danderyds närpolis nu invid Mörby centrum en efter­middag i veckan – i en husbil.

Kommunalrådet Olle Reichenberg tycker inte att det är tillräckligt.

– Det vore bättre med en fast lokal, säger han.

Sedan närpolisen i Danderyd flyttade till polishuset i Täby centrum för två månader sedan har man fått tag i en husbil som tidigare fanns hos polisen i Norrtälje.

Husbilen, med några av Danderyds närpoliser, ska nu finnas invid Mörby centrum en onsdagseftermiddag varje vecka för Danderydsbor som vill göra spontanbesök hos polisen.

– Om vi inte finns i husbilen lämnar vi ett telefonnummer som det går att nå oss på, säger Per-­Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.

I polisens husbil, som också kallas för mobilt poliskontor, ska man också kunna lämna hittegods.

Närpolis kanske inte är en passande beteckning nu när ni flyttat till Täby centrum?

– Från 2015 ska det heta lokalpolis och då ska varje lokalpolisområde bestå av 40–60 poliser. Då blir en polisstation i Danderyd för liten, säger Per-Inge Akterin.

Lokaltidningen Mitt i Danderyd besökte i förra veckan Danderyds närpolis i polishuset i Täby. Här är receptionen större och den delas med Täbys närpolis.

De elva närpoliserna från Danderyd har fått rum i samma korridor som Täbys närpolis och i korridoren finns även ett rum som disponeras av Stödcentrum för unga brottsoffer i Södra Roslagen.

Rummet som närpolischef Per-Inge Akterin fått är litet mindre än det i Danderyd och han har utsikt mot en byggarbetsplats.

Gör Danderydsborna några spontanbesök hos er på polishuset i Täby?

– Nej, bara planerade besök.

Vilka är för- och nackdelarna med att Danderydspolisen finns i Täby?

– Fördelen är att Täbypolisen och Danderydspolisen kan samordna saker och att vi kan hjälpas åt. Nackdelen är att det tar lite tid att ta sig till Danderyd och ibland händer det saker i Mörby centrum och då kan det vara en nackdel att inte vara på plats. En nackdel för Danderydsborna är också att hittegodsavdelningen numera finns här i Täby, säger Per-Inge Akterin.

I ett yrkande i polisnämnden har Boris von Uexküll (M) föreslagit att polismyndigheten tillsammans med Danderyds kommun och Mörby centrums fastighets­ägare ska söka en lösning som möjliggör en fortsatt polisiär närvaro i lämplig lokal i Mörby centrum.

Samtalen pågår fortfarande upp­­ger kommunalrådet Olle Reichenberg (M).

– Min personliga uppfattning är att man bör planera mer långsiktigt för en fast lokal eller träffpunkt inne i Mörby centrum där polisen kan träffas på till exempel onsdagar och torsdagar, säger han.