Närpolisen snart inte så nära längre

Ett tiotal personer, inklusive Danderyds närpolisbefäl John-Michael Kurtti och närpolischef Per-Inge Akterin, kan få flytta till Täby centrum.
Ett tiotal personer, inklusive Danderyds närpolisbefäl John-Michael Kurtti och närpolischef Per-Inge Akterin, kan få flytta till Täby centrum.
Danderyds närpolis­station flyttar till Täby när polisen ska spara.

Kommunalrådet Olle Reichenberg (M) fick i förra veckan kännedom om planerna,

– Helt oacceptabelt, säger han.

Närpolisstation i Mörby centrum stängs och närpoliserna flyttar till Täby. Orsaken är att polisen ska spara in hyran för lokalerna i Danderyd, totalt 880 000 kronor per år

Olle Reichenberg tycker det är oacceptabelt att flytta närpolisen i en tid då inbrotten nått rekordsiffror i Danderyd.

– Förslaget trillade ner som från himlen. Jag blev helt tagen på sängen, säger han.

Han påpekar att det är viktigt med närhetsaspekten när det gäller polisen.

– Om man flyttar närpolisstationen signalerar det att man lämnar Danderydsborna i sticket, att man inte bryr sig.

Carolina Björnsdotter Paasikivi, högsta chef och polismästare i Roslagens polismästardistrikt, bekräftar besparingsplanerna.

– Polisens lokal i Mörby är uppsagd, säger hon.

Det var när det var tid omförhandla hyresavtalet som det aldrig blev något nytt avtal skrivet med fastighetsägaren Diligentia. Polisen ska ha tömt lokalen i Mörby centrum den sista december i år.

Carolina Björnsdotter Paasikivi säger att den enda anledningen till att närpolisen måste flytta är att man ska spara in hyresavgiften.

I polishuset i Täby finns det tomma lokaler som Danderyds närpolis kan utnyttja och där kan den samarbeta med närpolisen i Täby och på så sätt göra samordningsvinster.

Hon säger att Danderyds närpolis ska patrullera som vanligt i kommunen.

Enligt Carolina Björnsdotter Paasikivi är nackdelen att Danderydsborna får ta sig längre om man vill göra en personlig polis­anmälan eller om man ska lämna in hittegods.

Carolina Björnsdotter Paasikivi säger att Roslagens polismästardistrikt har ett minus på 2,4 miljoner kronor samt att polismyndigheten i Stockholms län har ett underskott på 100 miljoner kronor och beräknas gå 266 miljoner kronor back nästa år.

Polisnämnden i Roslagens polismästardistrikt ska den 19 november ta upp frågan om en flytt från Mörby.

Vad tycker du om att Danderyds närpolis flyttar till Täby?

Martin Wyrsch, pensionär, 
Djursholm:

– Det blir besvärligt för äldre människor att ta sig till Täby där det kanske är långa köer. Det är naturligare med en polisstation i Mörby.
Hans Stenberij, egenföretagare, Djursholm:

– Det är synd att bli av med den lokala polisen. Det vore bättre att ge Danderyds närpolis en bra lokal nu när Mörby centrum ska byggas ut.
Anna Wibom, sjuksköterska, Stocksund:

– Nej, det är helt vansinnigt. Det ger konstiga signaler till tjuvar efter många bostadsinbrott och cykelstölder. Polisen bör vara lättillgänglig.
Göran Dahlin, pensionär, 
Stocksund:

– Klart att vi ska ha polisen kvar i Mörby centrum. Händer det något där finns polisen nära till hands och sedan skapar den trygghet i centrumet.