Närpolisens entré blev klotterbombad

Någon klottrade ner entrén till Vasastadspolisen förra veckan.
Någon klottrade ner entrén till Vasastadspolisen förra veckan.
Någon klottrade ner glas­entrén till Vasastadspolisen på Surbrunnsgatan förra veckan. Närpolischefen Lars Lehman rasar och sätter nu in extra resurser mot klottret i Vasastan.

Förra måndagen sprejade någon ner stora delar av glasentrén till närpolisstationen, som fram tills nu varit förskonad från klotter.

– Jag tycker att det är så synd att man måste synas på det här sättet, för det ger ett allmänt sjabbigt intryck och är dyrt att sanera, säger Lars Lehman.

Det är fortfarande oklart om det var riktat mot just polisen eftersom det även finns en vårdcentral och en skola i samma byggnad. Polisen har inte heller någon misstänkt för skadegörelsen.

Klotter är ett stort problem på flera platser i Vasastan. Atlasmuren vid S:t Eriksbron är ett populärt tillhåll bland klottrarna. Och nu sätter närpolisen in extra resurser för att kunna gripa dem på bar gärning.

Men det är lättare sagt än gjort. Bara runt fyra procent av skadegörelsebrotten, dit klotter räknas, klaras upp enligt Brottsförebyggande rådet. Förra året anmäldes 1 338 fall av klotter bara i Vasastan, jämfört med 1 492 året innan.

Kanske löser man problemen med en laglig graffitivägg?

– Jag tror inte på det. Min erfarenhet är att det leder till väldigt mycket olagligt klotter i närområdet, säger Lars Lehman.

Svenska bostäder, som äger huset på Surbrunnsgatan, tog bort sprejfärgen i entrén i tisdags och har gjort en polisanmälan.

– Vi städar undan sådant här så fort vi kan innan det drar till sig nya klottrare, säger Kenneth Sjö, fastighetsförvaltare på Svenska bostäder.

Fakta

Kan ge fängelse

Klotter är vid sidan av skadegörelse mot fordon den vanligaste formen av skadegörelse.

Straffet för skadegörelse är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år.

Den dömde får vanligen också betala skadestånd.

Källa: Polisen