Min lokala hjälte

Naseems film – en familjeaffär

Hässelbybon Naseem Quraishi Larssons ­debutfilm blev en riktig familjeaffär.

Hennes bror, döttrar och make var alla involverade i skapandet. Dessutom ses lärare och elever från Hässelby i filmen som handlar om mobbning.

Naseem Quraishi-Larsson arbetar med verksamhetsutveckling, men har alltid haft ett passionerat intresse för film och litteratur. Efter att ha läst kurser i manusskrivande började hon att skriva på sitt eget.

– Den här gången ville jag göra något tillsammans med min kreativa dotter Nathalie som direkt sa att det skulle handla mobbning. Det är ett högaktuellt ämne för henne som går på högstadiet. Och jag tyckte också att det skulle vara roligt att göra en ungdomsfilm med tjejer i den åldern, berättar Naseem.

Filmens huvudperson är den starka och högpresterande tjejen Ida som börjar i sjuan på en ny skola. Hon blir vän med Rebecca och Sofie. Men vänskapen spårar ur när Ida blir alltför populär i skolan. Många blir avundsjuka och hennes nyfunna vänner börjar mobba henne.

– Filmen handlar mycket om gruppdynamik utifrån barnens perspektiv samtidigt som den problematiserar myten om onda mobbare och goda men svaga offer, säger Naseem Quraishi Larsson.

”Vän eller fiende” spelades in under sex veckor i april och maj förra året på Hässelby villastads skola och runt om i Hässelby. Naseem var producent och involverade hela familjen i filmprojektet. Hennes make spelar till exempel pappa till en av eleverna, medan dottern Nathalie gör rollen som en av mobbarna – och äldsta dottern ­Ellinore bidrog med catering under inspelningen.

– Det var praktiskt att spela in i Hässelby eftersom vi bor här och båda mina döttrar har gått på Villastadsskolan. Och barnen har i hemmiljön levt sig in mycket i historien och verkligen identifierat sig med sina karaktärer, säger hon.

I rollerna syns också en lärare från Villastadsskolan som spelar klassföreståndare samt tre killar från Hässelby gårdsskolan och flera ungdomar från söderort. Regissör är Naseems yngre halvbror Ali som också bor i Hässelby och är utbildad vid Dramatiska institutet. Och en kurskamrat till honom har stått för filmningen, medan en professionell klippare klippt filmen .

– ”Vän eller fiende” är tämligen proffsigt gjord och inspelad i vackra miljöer och vi har hittills fått många positiva reaktioner på filmen från lärare och föräldrar och även många andra som sett trailern på Youtube.

Meningen är att filmen ska visas för elever i högstadiet. Nyligen skickade även Naseem in den som tävlingsbidrag till en barn- och ungdomsfilmsfestival i Norge.

– Jag tror att det här kan leda till diskussioner bland både unga och vuxna och bidra till att bryta mobbningssituationer.

Fakta

Tränar karate

Namn: Naseem Quraishi Larsson.

Ålder: 49 år.

Bor: Hässelby villastad.

Familj: Maken Stefan och döttrarna Nathalie, 15, och Ellinore, 18.

Yrke: Organisationskonsult och verksamhetsutvecklare.

Intressen: Träna karate och att skriva. Har precis färdigställt sin första roman.