ANNONS

Nasra gick en kurs – och fick ett jobb

Nasra Abdi Jama fick jobb som städare.
Nasra Abdi Jama fick jobb som städare.
Efter att länge ha varit arbetslös fick Nasra Abdi Jama ett jobb.

Nacka kommun anlitar sedan några år jobbcoacher för att hjälpa arbetslösa.
ANNONS

Arbetslösheten i Nacka är i dag 4,8 procent. I vissa kommundelar, som Fisksätra och Orminge, är den betydligt högre, mellan 10 och 20 procent.

Nasra Abdi Jama från Somalia­ har bott i Sverige i nio år. Hon hade länge varit­ arbetssökande men efter­ att ha gått en jobbkurs, arrangerad av ett jobbcoachföretag som Nacka kommun anlitar, fick hon jobb som städare.

– Jag har fått lära mig lite svenska. Tidigare kunde jag inte läsa svenska. Jag fick hjälp med allting på kursen, säger Nasra Abdi Jama.

Utan kursen tror hon att hon fortfarande varit arbets­lös.

– Jag tror inte att jag hade hittat någonting.

Petter Strömberg, del­ägare i jobbcoachföretaget­ som hjälpte Nasra Abdi Jama, är en av de auktoriserade jobbexperter som kommunen anlitar, med uppdraget att minska arbets­lösheten i Nacka.

Förra veckan höll hans ­företag en av sina två årliga träffar i Fisksätra, där lokala arbetsgivare och jobbsökande, varav majoriteten­ var invandrare, träffade varandra.

Inför träffar har de arbetssökande fått lära sig att skriva cv, hur de ska kontakta arbetsgivare och hur de kan använda mejl när de söker arbete.

Av tidigare deltagare,­ omkring­ 60 personer, har enligt Petter Strömberg drygt 70 procent fått ”någon­ form av jobb”.

ANNONS

Staffan Ström, rektor vid komvux i Nacka kommun, är med och anlitar jobbcoacherna, en verksamhet vid sidan av arbetsförmedlingen. Han säger att en orsak­ till att Nacka började anlita dem var att insatserna­ för att motverka arbetslösheten inte räckte.

– Jag tycker det är jättebra. Det de har gjort hittills imponerar.

Fakta

Anlitar coacher sedan 2011

Arbetslösheten i Nacka är 4,8 procent. Arbetslösheten i riket är 7,6 procent.

Nacka kommun anlitar sedan 2011 jobbcoachföretag som ska hjälpa arbetssökande in på arbetsmarknaden. Kurserna är på max ett år.

För arbetssökande som får hjälp betalar kommunen coacherna 165 kronor per dag, samt 18 000 kronor om en arbets­sökande får jobb längre än sex månader.

Källa: Arbetsförmedlingen, Nacka kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.