ANNONS

Nasser vill ge sin bild av främlingskap

Nasser Naje Lazem.
Nasser Naje Lazem.
Nasser Naje Lazem, fältsekreterare i Sundbyberg, flydde från Iraks bomber, förtryck och sanktioner 1994. Drömmen om något bättre har alltid varit, och är, en drivkraft.

Nu har ännu en besannats – romandebuten.
ANNONS

– Mitt liv behövde berättas. Vad jag varit med om och hur jag påverkats. Jag har känt starkt att jag vill bidra till en ny bild av människor som är ”främmande”. Främlingskapet ligger i att vi inte förstår varandra, alla är ju egentligen främlingar.

– Det blir filosofiskt direkt nu!

Sådan är han, Nasser Naje Lazem, 32. Filosofi och poesi ligger nära till hands, både när han skriver och pratar. Tretton år gammal kom Nasser till sitt sagoland Sverige efter flera år på flykt utan föräldrar. Det var en pojke som lämnade Irak 1994, nästan en vuxen som kom fram 1997.

– Även om Sverige var mina drömmars land, och även om jag lämnade något avskyvärt, så blir man lite krossad efter flera år på flykt. Man blir en maskin, som cement. En sida av mig ville leka och ha kul, men vi hade knappt några pengar och jag var tvungen att fortsätta ansvara för mina syskon. Det blev en fängslande känsla.

Han bodde i Tensta i sina tonår och minns en hopplöshet i kvarteren. Själv tänkte han på lösningen: utbildning.

– Många var arbetslösa och man skulle ha rätt namn för att komma in på arbetsmarknaden. Skitsnack tyckte jag. Att plugga är gratis och då får man kämpa. För min del fanns ingen annan utväg än att slita, aldrig att jag skulle hamna i kriminalitet.

Det blev så småningom en socionomutbildning och 2013 tog han jobb som fältsekreterare i Sundbyberg. I samma veva kände Nasser att han ville få ut sin berättelse. För att få fler att förstå honom och alla tusentals andra som både då och nu kommer till Sverige från krig och förföljelse.

Boken Drömmar i vaket tillstånd är den första i en trilogi. Den är tillägnad hans far Naje Lazam, han var poet och politisk aktivist i Bagdad som trots tortyr och fängelse stod emot regimen. Även om hans pappas namn betyder överleva drogs han ifrån familjen tidigt.

– Han är fortfarande min stora inspirationskälla. Han trodde på sig själv och ville påverka.

ANNONS

Nasser betyder seger. Och det siktar han på med sin nya författarkarriär.

– Jag läste att det finns hundra författare i Sverige som försörjer sig på att skriva. Jag tänkte direkt att snart finns det hundraen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.