ANNONS

Nästa år kan hela stan få lånecyklar

Idag finns det lånecyklar vid Gullmarsplan, Liljeholmen och Årstaberg, men annars är det skralt med lånecyklar i söderort.

Nästa år görs en ny upphandling och då kan det finnas lånecyklar i hela stan.

– Vi tittar på olika lösningar, till exempel att man hittar en cykel via en app, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.
ANNONS

I innerstan kryllar det av lånecyklar. Men utanför tullarna är det inte lika lätt att få tag i en. Idag finns det lånecyklar vid Gullmarsplan, Årstaberg, Liljeholmen och i Gröndal, men i övrigt har lånecyklarna inte nått ill söderort.

För fem år sedan skrev dåvarande oppositionsborgarrådet Karin Wanngård en debattartikel i SvD om att det borde finnas lånecyklar vid alla tunnelbanestationer och menade att den politiska viljan saknades hos de borgerliga partierna.

Efter två år med rödgrön majoritet finns det dock fortfarande inte några cyklar i ytterstan.

– Systemet som vi har idag är knutet till ett reklamavtal som tecknades för tio år sedan. Det är utformat på ett sätt som gör att det inte är så lätt att bygga ut längre ut i systemet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd och fortsätter:

– Det ska vara cykelställ överallt och det är bökigt att skapa nya och vi måste söka bygglov för varje ställ. Vi vill hitta ett enklare system där man till exempel via en app kan hitta en cykel och inte är beroende av att det finns ett ställ.

Nuvarande avtal löper snart ut och en ny upphandling kommer att göras nästa år.

– Då kommer vi att titta på om vi kan ha ett regionalt system som exempelvis är knutet till SL eller regionala trafikkansliet. Vi vill nå längre ut, så att det inte ärr så innerstadscentrerat, säger Daniel Helldén.

Helst vill man inkludera även kranskommunerna så att man till exempel kan cykla till Huddinge och lämna cykeln där.

Lånecyklarna kostar inte Stockholms stad någonting utan finansieras med reklam. Så är det tänkt att det ska fungera även i fortsättningen. Reklamen behöver inte finnas i direkt anslutning till cyklarna,

ANNONS

När ni var i opposition var ni kritiska till att systemet inte byggts ut. Efter två år har det fortfarande inte hänt något. Vad säger du om det?

– Vi vet att den här upphandlingen ska göras och i det här läget finns det ingen poäng med att söka bygglov för nya ställ.

När vi framförde kritik var det längre tid av avtalet kvar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.