ANNONS

”Nästa vecka flyttar skolan in här”

Bonden Anders Ström bjuder korna på salt i hagen.
Bonden Anders Ström bjuder korna på salt i hagen.
På Bögs gård vid Järvafältet arrangeras sommarkollo, och i år är det barn från Sollentuna International School som får komma.
– Jag vill att de ska få uppleva något helt annat än skolvärlden, och många av dem vet inte ens att det här finns, säger Anders Ström som äger gården.
ANNONS

Träffa kor, gå i naturen, leta grävlingsgryt och träffa brandmän – inte dina vanliga fritidsaktiviteter, kanske. Men när Anders Ström som driver Bögs gård för fem år sen tog kontakt med skolor för att erbjuda ett alternativ till tv-spel och innebandy så nappade flera. I år har han bestämt att låta elever från Sollentuna International School ska få en händelserik vecka på gården och med start nästa måndag kommer omkring 80 barn och ungdomar ut.

– Nästa vecka flyttar skolan in här med personal, mat och unga. Vi har gjort det i flera år nu och det brukar vara oerhört uppskattat, säger Anders Ström.

Varierad underhållning

Något som lockar många är att man under en dag bjuder in polis och brandmän till gården för att svara på frågor, och låta barnen se en brandbil på nära håll. Men även enklare former av nöje erbjuds.

– Till exempel tar jag med barnen på fiske, och när de inser att man behöver mask så frågar de hur man fixar det – då får de varsin spade och vi börjar med att gräva. Vi har en idé som är att saker sker från grunden och att det ska finnas en tanke bakom allt.

Lyckats omvända skeptiker

Arbetet är tidskrävande, berättar Anders Ström, som försökt söka pengar för verksamheten utan att lyckas. Hans ambition är att framförallt barn till låginkomsttagare som spenderar stora delar av sommaren på fritids ska få komma ut och upptäcka en annan värld.

– Vi hade en 12-årig kille här för ett par år sen som inte ville göra någonting alls, men efter tre dagar hjälpte han yngre barn upp på hästarna och grät när han var tvungen att åka härifrån, säger Anders Ström.

Han fortsätter.

– Om man säger så här – vår lön är att inse vilken glädje man kan skänka till andra, och i det här fallet barn. Det betyder så jäkla mycket för en själv.

”Många längtar nog efter pinnbröd”

Aktiviteterna på Bögs gård pågår från måndag till torsdag nästa vecka, och Anders uppmanar alla nyfikna att komma förbi och titta in.

ANNONS

– Många undrar ju vad som händer och längtar nog efter att sitta vid lägerelden och göra pinnbröd med kanel och smör, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.