ANNONS

I nästa val räknas alla röster lika

Nu ska Järfälla bli en valkrets.
Nu ska Järfälla bli en valkrets.
Lennart Nilsson (KD).
"Det är en demokratisk princip" tycker Lennart Nilsson (KD) som lagt motionen.
Under nästa val i Järfälla kommer alla röster att räknas lika. Det beror på att systemet med två valkretsar slopas, och Järfälla blir en enda valkrets.
– För Järfällas del kanske inte får så stor betydelse, men det är en demokratisk princip att alla röster i en kommun ska räknas lika, säger Lennart Nilsson (KD) som lagt motionen.
ANNONS

Systemet med att dela upp kommuner i flera valkretsar kom till under 1900-talets stora kommunsammanslagningar. När två kommuner blev en ville man se till att båda de ursprungliga kommunerna fick en stark röst i den nya, sammanslagna kommunen. Resultatet blev ett jämkningssystem som innebär att en röst i praktiken vägde mer i en krets, än i den andra.

Då var det också vanligt att partierna kunde gå med olika program och listor i de olika valkretsarna, för att söka stöd för frågor som var specifika för en valkrets men inte den andra. Hittills har även Järfälla varit uppdelat i två kretsar – en nordöstlig och en sydvästlig, uppdelade i princip längs järnvägsspåren. Men det ser ut att ändras inför nästa val, efter att kommunstyrelsen bifallit en motion om att göra hela kommunen till en enda valkrets.

Nytt statligt regelverk spelar in

Anledningen till att Järfälla tar detta beslut nu är förändringar i vallagen. Tidigare krävdes att kommuner med viss storlek delades upp i flera valkretsar – det kravet tas bort med det nya regelverket. Dessutom införs förändringar i jämkningssystemet som fördelat valkretsarnas vikt. Med det nya systemet väger rösterna nästan lika mellan två valkretsar.

Hade det nya jämkningssystemet gällt redan förra valet hade både Moderaterna och Sverigedemokraterna fått ett extra mandat på bekostnad av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, enligt en utredning från kommunstyrelseförvaltningen.

Enkretssystemet mer lättbegripligt

Huruvida Järfälla har en eller två valkretsar hade däremot inte påverkat mandatfördelningen i fullmäktige vid något av de senaste två valen, och det är förmodligen en av anledningarna till att alla partier i fullmäktige varit överens om att göra förändringen. Den gynnar inte något av partierna, och är enklare att begripa.

– För Järfällas del kanske inte får så stor betydelse, men det är en demokratisk princip att alla röster i en kommun ska räknas lika, säger Lennart Nilsson (KD) som lagt motionen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.