ANNONS

Nästa tjuv ska få ett helvete

Mats Röstlund har haft många inbrott och rån under de 25 år han drivit butiken. Vid de senaste har tjuvarna gått in genom väggen bak i bilden.
Mats Röstlund har haft många inbrott och rån under de 25 år han drivit butiken. Vid de senaste har tjuvarna gått in genom väggen bak i bilden.
Rökmaskinen som gör det svårt att hitta.
Rökmaskinen som gör det svårt att hitta.
Larmteknikern Babel Haffo installerade den nya tekniken.
Larmteknikern Babel Haffo installerade den nya tekniken.
Tjuvarna gick in genom väggen på baksidan
Tjuvarna gick in genom väggen på baksidan
Efter 43 inbrott och sex rån får det vara nog, tycker ägarna till jourbutiken Nära Dej i Salem.

Nu sätter de in rökmaskin och infernolarm.
ANNONS

Nio inbrott på bara fem veckor. Det sista, när tjuvarna försökte få med sig ett kassaskåp, inträffade natten till i måndags.

– Jag sov i butiken i natt, berättar Mats Röstlund som tillsammans med sin fru Anna ägt butiken på Timmermansstigen i 25 år.

Han pekar på platsen vid entrén där han suttit hela natten för att inte få ännu en påhälsning. I helgen kom tjuvarna nämligen två gånger – först natten till söndag och sedan natten till måndag. Vid båda tillfällena gick de in genom ett uppborrat hål i väggen. Hålet på baksidan hade butiksägarna inte hunnit laga sedan ett inbrott helgen dessförinnan.

Under tisdagen kom en säkerhetsfirma för att bland annat installera ett ”infernolarm”. Mats Röstlund har bestämt sig för att skapa ett litet helvete för tjuvarna.

– Ljudet är olidligt och låter på åtta olika frekvenser, förklarar han.

Han fortsätter att räkna upp säkerhetsåtgärder. En rökmaskin (se nästa foto) ska göra att tjuvar som kommit in får svårt att hitta.

– Du ser inte mer än en decimeter i röken.

Vibrationslarm i väggarna, som dessutom ska förstärkas med metall, sätter i gång larmande ljud- och ljussignaler som syns och hörs utanför butiken. De som tänkt sig inbrott utan uppmärksamhet kommer att förvandla jourbutiken på Timmermansstigen till ett utedisco på Mallorca. Inne installeras också infraröda kameror kopplade direkt till väktare.

– Poliserna som rycker ut kan få signalement och blir extra taggade, säger larmteknikern Babel Haffo.

ANNONS

Securitas Directs egen statistik från förra året visar att två av tre larm med direktövervakning ledde till gripanden. Men även utan den här typen av larm har tjuvar som gett sig på jourbutiken åkt fast. Mats Röstlund själv jagade tidigare i år en rånare som sedan råkade springa in på en tomt i området där en polis var på kräftskiva. I mitten av oktober dömde tingsrätten en Tullingebo i 30-årsåldern till fängelse i ett år och sex månader. Bytet den gången var 15-20 cigarettpaket och växelpengar.

– Alla betalar ju med kort nuförtiden, säger Mats Röstlund.

Med tanke på infernolarmet han installerat har brottslingarna även tidigare fått uppleva dramatiska konsekvenser. I slutet av november greps tre misstänkta inbrottstjuvar efter att ha fastnat med bilen ovanpå kyrkomuren vid Salems kyrka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.