Nästan 900 unga fick sommarjobb

Nästan 900 ungdomar har fått sommarjobb av stadsdelen. Men även de som inte fick ett kan vara lugna – fler jobb ska dyka upp.

Sommarjobben är populära i Kista och Rinkeby. Över 1 200 ungdomar sökte jobb hos kommunen.

– I vår stadsdel har vi satsat mycket på det här. Vi och Spånga-Tensta fick störst budget i staden, så det är större sannolikhet att få jobb här ute än i kranskommunerna, säger Tove Ockborn, som ansvarar för feriearbeten inom stadsdelsförvaltningen.

För att få söka sommarjobb måste ungdomarna gå i årskurs nio, eller ettan eller tvåan på gymnasiet. De som är över 18 år får i stället vända sig till arbetsförmedlingen.

– I dagsläget är det 878 unga som vi har sysselsättning till. Men det kommer att dyka upp fler jobb och i princip kommer alla att bli erbjudna ett.

Framför allt finns jobben inom kommunala verksamheter, som vill visa upp sig för ungdomarna, menar Tove Ockborn.

– Det finns garanterat mest inom förskolor och äldreomsorgen – och det är också där de unga önskar hamna. De ser det som ett riktigt kneg på något sätt, säger Tove Ockborn.

Jobben lottas ut, men om ungdomarna har lämnat önskemål tas det med vid placeringarna, så att så många som möjligt ska få den plats de önskat.

– Jag tror att det är jätteviktigt med de här sommarjobben. De unga behöver erfarenheten, det är ju första jobbet, och de lär sig mycket på processen och att vara anställd.

Det kommer att dyka upp fler jobb och i princip kommer alla att bli erbjudna ett.