ANNONS

Nästan alla plaskdammar var skitiga

Fyra av fem plaskdammar i Stockholm hade för höga bakteriehalter i somras. Både i Sköndal och Hökarängen förekom bakterier som kan ge svårläkta sårinflammationer.
ANNONS

54 plaskdammar var i drift i Stockholm i somras. 81 procent av dem överskred riktvärdena för bakteriehalter. Det är den högsta siffran sen 2010, enligt en rapport från stadens miljöförvaltning.

En av orsakerna är enligt rapporten, stora brister i parkstädningen i dammarnas närhet. Bakterierna kommer från jorden i omgivningen och hamnar lätt i dammarna om inte städningen sköts.

– Vi har följt upp med representanter från stadsdelarna och de kom fram till att skyddszonen på cirka 30 meter vid parkstädningen, där man ska vara extra försiktig, inte skötts så väl, säger Marithe Eriksson på miljöförvaltningen.

Det man mätt är bland annat bakterien pseudomonas aeruginosa, förkortat PA. Den kan leda till ögon- och öroninflammationer och svårläkta sårinflammationer. PA förekom under sommaren i två rapporter från plaskdammen i Fagerlid och en rapport från Skeppet/Kubbegatan i Sköndal.

Samtliga fyra plaskdammar i Farsta stadsdel – de övriga är Farstaängen och Måsen/Havsörnsvägen – hade vid en eller flera mätningar också för höga pH-värden, vilket kan leda till ökad bakterietillväxt.

Staden har, förutom bakterieproverna, gjort inspektioner på plaskdammarna. Även här hittades brister. Bland annat hade 72 procent av dammarna brister i städningen, 48 procent brister i informationen och 56 procent inte tillgång till toalett.

– Stadsdelarna vet att de har en hemläxa att göra. På en stor andel av platserna var det ostädat, säger Marithe Eriksson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.