ANNONS

Åtalas för att ha svält sin bebis – gav veganmat

Nacka Tingsrätt. Nya lokaler
Föräldrarna har suttit häktade men har senare släppts
Ett föräldrapar åtalas för att ha låtit sitt barn leva på svältkost, de ska inte ha ignorerat att den veganska kosten inte var tillräcklig.
Mammans advokat tillbakavisar åklagarens påståenden:
– Åklagaren har väckt åtal trots att det finns av flera varandra oberoende omständigheter att hon som förälder inte gjort något fel, säger Anton Strand, advokat.
ANNONS

Texten har uppdaterats

Nackaparet är föräldrar till ett minderårigt barn.

Mellan oktober 2017 och januari 2018 har de enligt ett åtal av oaktsamhet orsakat barnet svår svält eller svält som medfört viktstagnation och bristande utveckling av huvudomfång och längd. Paret har trots flera råd och anvisningar från läkare och socialtjänstpersonal nästa enbart gett barnet vegankost eller liknande med otillräckligt innehåll vad gäller bland annat fett och protein.

Befann sig i ”svälttillstånd”

En barnläkare har enligt åtalet vittnat om att barnet i augusti 2017 befann sig i ett svälttillstånd.

Mannen och kvinnan satt häktade en period i september 2018 men släpptes.

Båda föräldrarna nekar till brott.

Åklagaren valde strax före jul att väcka åtal mot föräldrarna, något Nacka Värmdö Posten var först att berätta om. Föräldrarna misstänks för att under en period ha fört bort barnet undan myndigheternas kontroll och för att inte ha gett barnet tillräckligt med näringsrik föda. Åtalsrubriceringarna är egenmäktighet med barn, grovt brott, och vållande till kroppsskada, grovt brott,

”Inte haft uppsåt”

Åklagaren bedömer brotten som grova eftersom kosthållningen inneburit ett medvetet risktagande från föräldrarnas sida och då barnet drabbats av allvarligt men. Föräldrarna har enligt åklagaren Nicklas Englund inte haft uppsåt att skada barnet utan han bedömer att föräldrarna har varit oaktsamma.

Föräldrarna förnekar brott?

ANNONS

– Det har jag vägt in, men jag har tyckt att den bevisning jag har väger väldigt tungt, läkare och socialtjänsten har påtalat till föräldrarna att de ska ändra på kosthållningen men föräldrarna har ändå fortsatt. .. Jag har kommit fram till att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal och förväntar mig en fällande dom. Samtidigt finns få rättsfall på området och målet är ovanligt på det sättet, säger Nicklas Englund.

Åklagaren har väckt åtal trots att det finns av flera av varandra oberoende omständigheter att hon som förälder inte gjort något fel

Anton Strand, mammans advokat

Anton Strand är mammans advokat:

– Åklagaren har väckt åtal trots att det finns av flera av varandra oberoende omständigheter att hon som förälder inte gjort något fel. Jag känner mig inte säker på att åklagaren ska gå den här vägen. Vi kommer åberopa egna vittnen som ger stöd för föräldrarnas version. .. Jag bedömer att det är goda förutsättningar för att mamman blir frikänd.

För båda brotten ingår fängelse i straffskalan.

Mitt i söker pappans advokat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.