ANNONS

Han fick p-böter i väntan på bärgare

Tvisten med Stockholm parkering avgjordes när Högsta domstolen nekade prövningstillstånd. Nu funderar Khalil Abou Hachem på att överklaga till Europadomstolen.
Tvisten med Stockholm parkering avgjordes när Högsta domstolen nekade prövningstillstånd. Nu funderar Khalil Abou Hachem på att överklaga till Europadomstolen.
Efter olyckan, med bärgningsbil beställd, fick Khalil Abou Hachem en p-bot på sin okörbara bil.

Nu har parkerings­bolaget fått rätt i högsta instans.
ANNONS

För två år sedan var Khalil Abou Hachem med familjen i Ersta kyrka för att fira att dottern hade tagit examen som sjuksköterska. Bilen hade de ställt på en parkeringsplats på Folkungagatan. Efteråt skulle de ta emot 40 gäster i sitt hem.

Sonen gick för att hämta familjens bil.

– Han hade precis tagit körkort. Något gick snett och han kraschade in i ett räcke på väg ut från parkeringsplatsen, berättar Khalil.

När han kom till parkeringsplatsen stod bilen med sidan tilltryckt mot räcket och vänster framhjul helt demolerat.

Khalil tröstade sin son och ringde efter bärgning, men fick besked att det skulle dröja några timmar.

– Vi hade en massa gäster att ta hand om och ville inte låta det här förstöra den stora dagen. Bilen stod inte i vägen för någon, så vi åkte hem, säger han.

Två timmar senare skrev en parkeringsvakt en p-bot på 650 kronor för olovlig parkering.

– Det här var ingen felparkering. Det var uppenbart att bilen inte gick att köra, säger Khalil Abou Hachem.

Han bestred p-boten, men Stockholm parkering stod på sig och drog honom inför rätta. Parkeringsbolaget företräddes av en jurist. Khalil av sig själv.

ANNONS

Stockholms tingsrätt gick på Khalils linje. Khalil hade ingen möjlighet att flytta på bilen. Den bärgades samma natt. ”Tingsrätten finner därför att det har varit uppenbart oskäligt att ta ut en kontrollavgift”, står det i domen.

Men parkeringsbolaget överklagade och fick rätt i Svea hovrätt. Khalil borde ha skrivit en lapp eller ringt till parkeringsbolaget och talat om att bärgare var på väg, ansåg hovrätten. Khalil överklagade och nu har Högsta domstolen meddelat att fallet inte kommer att tas upp. Hovrättens dom står fast och Khalil ska betala boten, och stå för parkeringsbolagets rättegångskostnader på 450 kronor.

– Vi stöter på så mycket bilar som står och då får de en lapp. Mitt råd om bilen går sönder är – ring oss, säger Anders Edlund på Stockholm parkering.

Nu undersöker Khalil om han kan överklaga till Europadomstolen.

– Jag kan inte släppa det här. Det är bra med ordning och reda på parkeringsplatser, men här har man betett sig helt robotiserat. P-vakten kunde i stället ha gjort en notering och sen kontrollerat att bilen verkligen var borta nästa gång han passerade.

Khalils fall uppmärksammades först av sajten Allt om juridik.

Vänster framvagn demolerades.

Fakta

Nästan omöjligt att få rätt

I rätten väger vanliga bilisters ord lätt mot parkeringsvaktens och ska så göra enligt rådande rättspraxis.

Bara fyra av 122 parkerings­ärenden i Stockholms tingsrätt under ett år vanns av bilisterna, visade en granskning som Lokaltidningen Mitt i gjorde för två år sedan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.