Nästan två cyklar stjäls varje dag

”Jag älskar min cykel och bär upp den fyra trappor och har den i lägenheten. Jag har blivit av med två cyklar hittills. När jag står här i centrum har jag ett kraftigt lås och tar av lysena”, säger Brita Nääs, 30, från Råsunda.
”Jag älskar min cykel och bär upp den fyra trappor och har den i lägenheten. Jag har blivit av med två cyklar hittills. När jag står här i centrum har jag ett kraftigt lås och tar av lysena”, säger Brita Nääs, 30, från Råsunda.
På tio år har antalet cykel­stölder fördubblats i Solna. Förra året anmäldes 622 stycken, nästan två om dagen i snitt.

Störst risk att bli av med cykeln löper den som parkerar i Solna centrum eller längs med Råsundavägen.

– Jag älskar min cykel och bär upp den fyra trappor varje dag och har den i lägenheten. Jag har blivit av med två stycken cyklar hittills och vill inte att det ska hända igen, säger Brita Nääs, 30, från Råsunda när Lokaltidningen Mitt i springer på henne i Solna centrum.

Här i centrum stjäls flest cyklar i hela Solna, 57 stycken förra året, för att vara exakt.

Cykelstölderna har fördubblats i staden på bara tio år. 2005 stals 290 stycken jämfört med 622 stycken förra året.

Antalet stulna cyklar kan dock vara betydligt högre, eftersom cykelstöld är det egendomsbrott som vi är sämst på att anmäla. Och det är få cykelstölder som klaras upp, bara i en procent av fallen hittar polisen en misstänkt tjuv, enligt Brottsförebyggande rådet.

– Det är svårt att komma åt det här brottet. Oftast finns inga vittnen och ingen vet vad som har hänt. Då har vi väldigt lite att gå på. Det är om vi får tips på att någon har väldigt mycket cyklar ­eller om vi upptäcker brottet när det begås, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerorts­polisen.

Många stulna cyklar hamnar på andrahandsmarknaden.

– Vi försöker kommunicera till allmänheten att de ska vara uppmärksamma när de köper en begagnad cykel. Be säljaren att legitimera sig och kräv att få se originalkvittot, säger Mats Eriksson.

Hur skyddar du dig mot cykelstölder?

Christoffer Engvall, 33, Huvudsta: – Jag har två lås som jag låser den med. Men jag har aldrig fått min cykel stulen. Hemma så har jag den nere i källaren.
Anders Renberg, 60, Vireberg: – Jag har bara ett lås. En del låser ju fast den, men det gör inte jag. Jag har aldrig blivit av med någon. Jag har haft den här cykeln i 30 år.
Patrik Nordlund, 50, Vasalund: 
– Man har en cykel som ser skraltig ut, hehe. Nä, men jag låser den med kedja. Sen tar jag upp den i lägenheten hemma.
Pirjo Niemelä, 49, Råsunda: – Jag låser den bara. Hemma har vi ett cykelrum där den står. Jag har fått mitt ena handtag stulet, det glömmer jag aldrig.