ANNONS

Nät plockas bort från fotbollsmål

I juli fastnade en dovhjort i ett fotbollsmål på Rudboda bollplan.
I juli fastnade en dovhjort i ett fotbollsmål på Rudboda bollplan.
Efter att hjortar flera gånger fastnat i fotbollsmål har staden plockat bort näten på Rudboda bollplan. Men viltvårdarna önskar att det skulle ske på fler platser.
ANNONS

Hjortar som fastnar med hornen i allt från fotbollsnät till torkställningar är ett välkänt problem för viltvårdsgruppen på Lidingö. Mitt i rapporterade tidigare i somras om när en dovhjort fick klippas loss från ett fotbollsmål.

Nu har Lidingö stad beslutat att ta ned näten på Rudboda bollplan.

– Vi gör det nu tillfälligt innan skolan dragit igång ordentligt. Under hösten drar sig hjortarna tillbaka in i skogen, säger Lars Poulsen, tillförordnad gatuförvaltare vid Lidingö stad.

Staden har också beslutat att inte sätta upp mål med nät under tiden som bollplaner eller parker renoveras. Peter Rosenholm, samordnare för viltvårdsgruppen på Lidingö, skulle dock önska att alla nät plockas bort vid skolor under sommarloven.

– Vi har bett om att man ska ta bort alla nät i alla fall under månaderna som barnen är lediga. Det är den tiden som djuren fjällar hornen och det är farligt för dem att fastna i näten.

Enligt Lars Poulsen borde kommunen kunna möta det önskemålet.

– Det är vi inte alls främmande för. Jag förstår önskan från viltvårdsgruppen och vi har en ständig dialog med dem. Dock, vid Lidingövallen får de väl vara kvar.

Under sommaren skrapar dovhjortarna bort det extra hudlager som gett hornen näring medan de växer. Då kan stolpar bli attraktiva. Även om samtliga nät på fotbollsplaner skulle plockas bort skulle inte problemet försvinna, enligt Peter Rosenholm.

– De fastnar i allt från torkställningar till privata fotbollsmål som folk har på tomterna. I våras var det en dovhjort som fastnade i en flaggstångslina. Så allt vad nät och linor heter ska man vara väldigt försiktig med.

ANNONS

LÄS MER: Dovhjortar fastnar i fotbollsmål