Hennes gymnasievänner tar tramadol varje dag

Hon går på gymnasiet i Stockholm och ser sina kompisar missbruka "Lena" som tramadol kallas på stan, både i och utanför skolan.
– Jag gillar det inte, jag är själv emot det, säger Natalia.

Mitt i har i flera tidigare artiklar skildrat hur stora mängder tramadol smugglas till Sverige och att polisen träffar på det narkotikaklassade, smärtstillande preparatet så gott som dagligen på gatan.

Tramadolet har blivit en lättillgänglig drog för alla. Det hävdar Natalia, som egentligen heter någonting annat. Hon går på gymnasiet och har bara bott i Sverige i ett knappt decennium. Hon har brutit kontakten med flera av sina vänner. Orsaken är att de missbrukar tramadol, eller Lena som det kallas på gatan.

Flera av hennes kompisar har börjat ta det narkotikaklassade läkemedlet. De är påverkade. Hemma. Utanför skolan. I skolan. En av dem tyckte Natalia mycket om.

– Hon ville verkligen sluta. Hon tittade upp på mig och tyckte att jag var perfekt, men jag är allt ifrån perfekt. Jag såg att hon hade ångest.

Människor förändras av drogen

Natalia berättar hur kompisen blev någon annan under inverkan av drogen. Hur alla förändrats.

– Det här människorna, de här tjejerna jag känner. De är snälla och bra, men det går inte. Jag vill inte hänga med dem. De är inte sig själva, säger Natalia.

Jag vet att det kan ta andras liv.

Natalia

Själv vill hon annat. Hon vill se annat. Göra annat.

– Jag vet varför jag har kommit hit. Jag kom inte för att sabba min framtid. Jag kom för att skaffa mig en bra, fet framtid. Jag är inte här för att knarka ner mig. Jag emot sådant, jag vet att det kan ta andras liv. Jag tror till och med att de som gör det vet. Att det här kommer inte att sluta bra.

Många tar tramadol

Hon träffade en kille, han tog tramadol. En av hennes vänner fick det utskrivet för extrem mensvärk, men tog det inte. Hennes släkting fick tabletter från olika doktorer som inte passade ihop. Hennes bekant slog henne under inverkan av tramadol. Hennes kompis tog det och blev förändrad. På gatan såldes det som vad som helst. En vän ringde och ville att hon skulle stjäla mammans tabletter för att sälja. Natalia fick nog. Hon hatar tramadol.

– Jag pratar om det här för att jag bryr mig. Jag vill inte att sådant här ska ta över samhället. Det påverkar jättemånga. Och många vet inte vad det är. Det sprider sig som ett fucked-up-virus. Man tar det en, två, tre, fyra gånger och sen är man fast.

Hon berättar om vänner som blivit psykotiska. Om vänner som tappar sig själv.

Vad var det som fick dig att inte ta det?

– För att jag såg hur dom betedde sig. Jag såg hur det påverkade dem. Alltså jag har sett effekten, säger Natalia.

Natalia heter egentligen något annat.