ANNONS

Nätattack mot skolor inget brott – hamnar i ett kryphål i lagen

Nu är Näsbydalskolans bild på Google maps uppdaterad med ett korrekt foto istället. Kommunen upptäckte förra veckan att någon hade manipulerat bilden och lagt in förintelselägret Auschwitz.
Näsbydalskolans foto på google maps var utbytt mot en bild på Auschwitz. Nu ligger en korrekt bild på skolan i vänster hörn istället.
Fritt fram att länka felaktiga foton till skolor på google maps? Trollningsattacken mot Näsbydalsskolan och minst elva andra skolor och företag verkar hamna i juridisk gråzon.
Polisen kan inte utreda utan att hitta en passande brottsrubricering, enligt Täbypolisen Jan Berlin.
ANNONS

Förra veckan upptäckte Täby kommun att Näsbydalsskolan hade blivit utsatt för en nätattack. På karttjänsten Google maps var fotot på skolan utbytt mot en bild på förintelselägret Auschwitz.

Ytterligare minst elva skolor och företag i Täby och Danderyd visade sig senare vara drabbade, enligt tf utbildningschef Maria Assarsson.

Viktor Rydberg-foto utbytt mot slavlägret Gulag

Bland annat hade fotot på Viktor Rydbergs gymnasium i Danderyd bytts ut mot en bild från slavlägret Gulag.

Det ska ha dröjt flera dagar innan de felaktiga fotona på Google maps var bortplockade. Tf utbildningschef Maria Assarsson bekräftar att korrekta foton nu ska vara länkade till Näsbydalsskolans, Tibble gymnasiums, Futuraskolans och Pilgårdens förskolas (som tidigare hette Täby Park) google maps-adresser på nätet.

Nu är Näsbydalskolans bild på Google maps uppdaterad med ett korrekt foto istället. Kommunen upptäckte förra veckan att någon hade manipulerat bilden och lagt in förintelselägret Auschwitz.

Nu är Näsbydalskolans bild på Google maps uppdaterad med ett korrekt foto istället. Det var förra veckan som kommunen upptäckte att någon hade manipulerat sidan och lagt in en bild på förintelselägret Auschwitz istället. Ytterligare minst elva objekt blev utsatta i den till synes samordnade attacken.

Går inte att spåra källan

Kommunens försök att spåra källan bakom manipuleringarna har dock slutat i en blindgång, enligt Alexander Nilsson, säkerhetssamordnare på Täby kommun.

Har ni lyckats spåra källan? 

– Nej, inte källan, men vi har sedan tidigare Googlekontot som ligger bakom. Det går inte fram mer än så, det går inte att få fram identiteten.

ANNONS

Och trots att kontroversiella och felaktiga bilder till synes samordnat och systematiskt kopplats till de tolv skolorna och företagen på den offentlig och världsomspännande karttjänsten kan det visa sig att det inträffade inte ens är brottslig utifrån ett juridiskt perspektiv.

– Polisens utredning av händelsen har inte kunnat leda till en fastställd brottsrubricering, skriver Maria Assarsson i ett mejl till Mitt i.

Viktor Rydberg gymnasium i Djursholm, Danderyd, blev också utsatt i nätattacken med manipulerade foton på google maps. Skolan kopplades till slavlägret Gulag.

Viktor Rydberg gymnasium i Djursholm blev också utsatt i nätattacken med manipulerade foton på google maps. Skolan kopplades till slavlägret Gulag. Nu är ett korrekt foto uppladdat igen på karttjänsten.

Utnyttjat kryphål i lagen

Polisen bekräftar att nätattacken verkar hamna i ett kryphål i lagen.

– Vi har inte kommit fram till att det är något brott. Google äger allting som laddas upp där så det är inget dataintrång. Vi håller fortfarande på att bollar det och har kört det via åklagare, men har inte inte hittat något brott som motsvarar detta, säger Jan Berlin vid Täbypolisen.

Möjligen hade brottet kunnat klassas som förtal ifall en person varit utsatt för liknande bildmanipuleringar på nätet. I detta fallet rör det sig om juridiska personer, bland Täby kommun.

Går inte ens att polisanmäla?

Jan Berlin säger att utredningen inte är nedlagd. Men det är för att en polisanmälan de facto inte ens har kunnat upprättas.

– Vi håller fortfarande på och pratar med Täby kommun. Ingen anmälan är upprättad, säger Berlin.