Nätbutik börjar leverera vin till dörren

Snart kan du få en flarra till dörren.
Snart kan du få en flarra till dörren.
Vin hemkört till dörren. Ja, nu är det möjligt. En nätmatbutik har börjat sälja alkohol på sin hemsida.
– Hela monopolet riskerar att falla i och med det här samarbetet, säger Simon Holmesson på IOGT-NTO.

Under eftermiddagen, i dag måndag, lanserade Mathem en ny tjänst som gör det möjligt att beställa vin hem till dörren.

– Det är inte vi som säljer vinet, vi distribuerar det bara, säger företagets vd Tomas Kull.

Den juridiska aspekten kring alkoholförsäljning via nätet hänvisar han till sin danska samarbetspartner, ett företag som sålt vin på nätet till svenskarna sedan 2007. Det är hos dem vinlagret finns men de presenterar vinerna på den svenska nätbutikens hemsida.

– När man beställer mat och vin går det ut två beställningar, där matvarorna går till oss och vinbeställningen till dem.

Men det är ni som levererar vinet till dörren?

– Det stämmer.

Hur försäkrar ni er om att ni inte säljer till minderåriga?

– Vår personal är väldigt duktiga och utbildade för detta. Vi har tidigare sålt 3,5 procent öl och även vissa läkemedel. I det första steget  måste man uppge sitt personnummer när man beställer och när vinet levereras till dörren ska mottagaren uppvisa giltig legitimation. Vi överlämnar heller inte alkohol till någon som är påverkad.

Har ni gjort det här förut?

– Vi gjorde en exakt likadan satsning för 4–5 år sedan och fick då en polisanmälan på oss. Men den ledde inte vidare till någonting.

Hur lång tid tar det att få vinet?

– Det går inte att beställa och få det samma dag. Beställer man torsdag kommer vinet lördag vilket innebär att de krävs planering för att handla vinet.

Får man köpa hur mycket vin som helst?

– Det är det danska företaget som bestämmer den övre gränsen och är inget jag tänkt på, men det är inga billiga viner som man kan köpa.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är mycket kritiska.

– Vi ser det som djupt allvarligt. De går runt en skyddande alkoholpolitik. Det här är inte första gången som Mathem utmanar på det här området. De började ju sälja alkoglass i fjol. När vi riktade kritik mot det drog sig Ica tillbaka. Men Mathem fortsatte och säljer den fortfarande, säger Simon Holmesson, politisk sekreterare.

För honom hotas flera viktiga principer om det blir möjligt att beställa hem vin tillsammans med sin vanliga matkasse.

– Vinstintresset leder bort från folkhälsofokuset. Fler barn och unga kommer att få växa upp i miljöer med missbruk. Att vi minskar tillgängligheten genom att ha ett alkoholmonopol bidrar till att rädda 3000 liv om året. Regeringen har varit tydlig med att de inte vill öppna för fler försäljningskanaler med distanshandel. Mathem agerar i en gråzon.

Inte bara det, vi riskerar också att bli av med Systembolaget. Detta eftersom Sverige har avtalat fram ett undantag med EU som medger vårt statliga alkoholmonopol.

–  Men det bygger på att vi är konsekventa. Om det växer fram andra försäljningskanaler kan vi förlora rätten till vårt monopol. Och många, över 80 procent, av svenska folket gillar Systembolaget.