ANNONS

Åtta dog av deras nätdrog – nu döms bröderna

De båda bröderna döms för vållande till åtta personers död.
De båda bröderna döms för vållande till åtta personers död.
Två bröder sålde droger på nätet som dödade åtta personer, varav en kvinna i Enskede. Verksamheten sköttes från en lägenhet i Östberga.
Nu döms bröderna – 34 och 24 år gamla – för vållande till personernas död.
ANNONS

Åtta personer miste livet efter att ha köpt och tagit brödernas nätdrog tillverkade på det syntetiska preparatet fentanyl.

Under tisdagen dömdes de till fem år och sex månader respektive fyra års fängelse för att ha vållat personernas död. Målet har varit mycket uppmärksammat och kallats fentanylmålet i media.

Var inte olagligt

Tillsammans tillverkade och sålde bröderna drogen via nätet under hösten 2016. Då var de specifika fentanylanalogerna – alltså varianterna av preparatet – inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika, och bröderna har hela tiden nekat till brott.

Åklagaren Tomas Malmenby har tidigare sagt att de troligtvis köpt preparatet – i pulver eller pillerform – från Kina. De har sedan berett dem och sålt vidare i Sverige, bland annat i nässpraysflaskor. Verksamheten ska ha skötts från en lägenhet i Östberga.

Bild från polisutredningen som visar nässpraysflaskorna som preparatet såldes i. Foto: Polisen.

ANNONS

Stort intresse för målet

Domen meddelades under tisdagen inför ett stort pressuppbåd på Södertörns tingsrätt. De båda bröderna döms till grovt vållande av annans död eftersom de sålt preparaten med ”medveten oaktsamhet”.

Enligt domen är det den äldre brodern – 34 år – som varit ledande i verksamheten. Det är även han som stått som ägare för det aktiebolag som drivits över nätet och varifrån preparaten sålts i från. Det är således han som får det längre straffet.

Båda bröderna har hävdat att den yngre brodern – 24 år – har haft lite att göra med verksamheten och bara agerat som bud av försändelser. Tingsrätten tycker däremot att det är bevisat att han hanterat fentalylanaloger i samförstånd med sin storebror.

Överklagar till hovrätten

Domen kommer att överklagas, det meddelar 24-åringens försvarsadvokat, Jan Freij.

– Han har inte haft den rollen som beskrivs i domen, därför kan han inte ha orsakat deras död. Dessutom går det inte att utesluta att de drabbade begått självmord, säger han.

Vidare får samtliga målsägande – anhöriga till dödsoffren – de skadestånd som de yrkat på. Totalt handlar det om drygt en miljon kronor som bröderna och deras bolag nu ska betala.

Trodde det var ofarligt

De åtta offren är utspridda i hela landet. Ett av dem var en 30-årig kvinna från Enskede.

Hon beställde fentanylpreparatet över nätet just hösten 2016. Enligt tidigare förhör med kvinnans pappa hade hon köpt preparaten för att dämpa sin ångest i tron att de var ofarliga.

Den 15 oktober 2016 hittades hon död i sin bostad i Enskede. Den fastställda dödsorsaken var förgiftning av tetrahydrofuranfentanyl.

Mitt i har varit i kontakt med kvinnans pappa efter det att domen föll.

– Det är en riktig dom. De har försökt skylla på det ena och det andra, men de är skyldiga. Det är den enda jag kan säga, säger han.

Unikt domslut

Domen är unik i sitt slag. Enligt den tillförordnade chefsrådmannen Per Backström har ingen liknande dom fallit i Sverige.

Men enligt uppgifter till Svt finns det bara en dom där en svensk dömts för vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl, det skedde i Sundsvall 2003.

Fakta

Fentanyl

Preparatet är från början ett kraftigt smärtstillande medel som används inom vården, bland annat som plåster och narkosmedel.

Parallellt har substansen använts som missbrukardrog sedan 70-talet. Under de senaste åren har flera nätdrogsvarianter av fentanyl poppat upp på den illegala marknaden. Något som lett till många dödsfall pågrund av substansens styrka och svårighet att dosera.

Enligt statistik från Rättsmedicinalverket har dödsfallen ökat och under 2017 dog närmare 100 personer av olika varianter av fentanylpreparat, så kallade fentanylanaloger.

Källa: Rättsmedicinalverket
ANNONS