ANNONS

Nätet stoppar tjuvarna

Polisens närvaro på nätet är viktig enligt Stefan Dahlgren. Foto: Åsa Sommarström
Polisens närvaro på nätet är viktig enligt Stefan Dahlgren. Foto: Åsa Sommarström
Efter en längre tid med en drastisk minskning har bostadsinbrotten börjat öka igen. Då blir Facebook ett av polisens viktiga vapen i kampen mot inbrottstjuvarna.

– Vi är beroende av information från allmänheten, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Danderyd.
ANNONS

För att öka inflödet av tips ökar polisen nu närvaron på Facebook. För ett tag sen släcktes Polisen Danderyds egen Facebooksida till förmån för en gemensam sida tillsammans med Täby, Vallentuna, Åkersberga och Vaxholm.

– Ett antal medarbetare som är ute på fältet har anmält sitt intresse för att uppdatera sidan. Det ska göra oss mer synliga, säger Stefan Dahlgren.

I förra veckan berättade Mitt i Danderyd att bostadsinbrotten ökat något under hösten. Den siffran stämmer, men i ett längre tidsperspektiv ser vi istället en dramatisk minskning.

Fram till den 16 december hade 122 anmälningar gjorts i år. För två år sedan var samma siffra under motsvarande period 180 och i fjol var siffran 157 anmälningar.

Bakom den stora minskningen ligger en av polisen gjord kartläggning av aktiva inbrottstjuvar i området.

– 2013 till 2014 gjorde vi en stor satsning där hela länet var involverat. Här i Nord har vi tillsammans lyckats identifiera ett antal personer som livnär sig på inbrott och har kunnat följa dessa personer. Det ligger bakom att siffrorna dyker, säger Stefan Dahlgren.

Kartläggningen gjorde också att man fick in kriminella ligor från Sydamerika på radarn.

– De kom på tillfälliga besök och bodde hos vänner. Framförallt stals saker som de kunde skicka med posten, som till exempel smycken, säger Stefan Dahlgren.

Enligt honom har insatsen gjort att man förändrat arbetssättet och kunnat jobba effektivare med att hålla antalet bostadsinbrott nere. Men under hösten har ändå en liten ökning av antalet bostadsinbrott kunna skönjas.

ANNONS

– Till och från har vi renodlade grupper som jobbar med bostadsinbrott, men vi kan inte jobba med att slumpvis stoppa bilar och kontrollera förarna. Därför är vi i behov av att allmänheten kontaktar oss. Då gäller det att det är lätt att nå oss.

ANNONS