ANNONS

Nätet svämmar över av katter på rymmen

Sommartid blir det kris i många katthem, som tvingas ”stänga kattluckan” på grund av överbelastning.

Men semesterkatten är mer myt än verklighet, förklarar Madeleine Asp från föreningen Djurhjälpen som driver Katthemmet i Vaxholm.
ANNONS

Nästan varje sommar sedan starten 2003 har katthemmet, med plats för 74 katter, varit tvunget att införa intagningsstopp från juni till augusti. 2014 var inget undantag.

– Det beror på att väldigt få katter adopteras under sommaren. Det är svårare att få tid hos veterinär eftersom många stänger, dessutom är vi extremt underbemannade eftersom mycket av vårt arbete utförs ideellt, förklarar Madeleine Asp.

Ändå är det under vintermånaderna de flesta katter kommer in, då allmänheten ömmar mer för de hemlösa katter som stryker runt knuten.

– Då blir folk plötsligt lite uppmärksamma och tänker ”Herrejävlar, det är ju så kallt ute!”.

Katter blir hemlösa året runt, påminner Madeleine.

– Jag säger inte att semesterkatten inte finns, men det är ett begrepp som bara existerar i media. Problemet med hemlösa katter är inte folk som tar med sig kattungar till landet och sedan åker hem, utan det är att folk skaffar små söta kattungar som de inte kastrerar. Sedan blir det ohanterligt när de pinkar inne och så blir de utslängda.

– Eller också har ägarna taskig koll; katterna är utekatter och sticker hemifrån.

Många av de katter Madeleine och kollegorna tar emot är förvildade tamkatter. Alla som inte kastrerar och ID-märker sin katt bäddar för att den kan bli hemlös, menar hon.

– Man ska polisanmäla en upphittad katt. Sedan kan jag inte påstå att polisen har några bra och fungerande söksystem. Då ska den som saknar sin katt ha turen att pricka in rätt polisstation.

ANNONS

Kolla om katten är ID-märkt (halsband, öra eller chip), fota och lappa ordentligt i området. Man kan också sätta på katten ett halsband med ett meddelande till eventuell ägare, tipsar Madeleine.

Många ringer och mejlar katthemmet i hopp om att hitta sin bortsprungna vän. Hennes intryck är att söktrycket på nätet nu är större än någonsin.

– Jag tycker det är värre i år än tidigare. Just nu kan man kolla på Blocket och Facebook – det är galet många katter som har hoppat ut genom fönster och från balkonger den här sommaren.

Fakta

Kattunge kostar en tusenlapp

Hittills i år har Katthemmet Vaxholm tagit emot 70 katter. Förra året tog man in 86.

En vuxen katt kostar 1 200 kronor att adoptera. En kattunge kostar 1 000 kr. Då är den ID-märkt, kastrerad, vaccinerad och avmaskad. Katter med sjukdomar och speciella behov kan omplaceras utan avgift.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.