Blågula papegojor och trollkarlar firar nationaldagen

Nationaldagen
Tullingebon Anna Marmlind och Sveriges papegojförening kommer till nationaldagen i Hågelbyparken.
Blågula papegojor intar som vanligt Hågelbyparken.
Och i Salem sjunger artisten Jompa hiphop-sagor för barnen.
Men det händer mer än så på nationaldagen.

Nationaldagsfirandet i Sverige har tagit alltmer plats i Sverige sedan det blev en röd dag 2005. I både Botkyrka kommun och Salems kommun arrangeras evenemang på nationaldagen den 6 juni.

Nationaldagen i Hågelbyparken

Först ut är Hågelbyparken som drar igång firandet klockan 11 med program fram till klockan 16. Bland annat uppträder Gycklargruppen Trix och Tobbe Trollkarl, men det händer också andra saker i parken.

Sveriges papegojförening kommer

Sveriges Papegojförening har gjort det till vana att komma med sina gojor på den 6 juni och då försöker föreningen få med extra många blågula aror.

– Alla papegojor är välkomna, men det är speciellt kul om folk med blågula aror kommer på nationaldagen. Vi kommer att sätta upp ett tält där fåglarna kan flyga fritt, säger Anna Marmlind som är ordförande i Sveriges papegojförening som har bas i Tullinge.

Dessutom kommer Cadillac Club Sweden med sina tjusiga veteranbilar. Men det händer också mer saker. Läs mer här.

Nationaldagen i Salem

I Salem börjar firandet klockan 13 vid plaskdammen i Salems centrum. Artisten Jompa kommer och sjunger hiphop-sagor för barnen, Rönninge Rabarber tar ton, liksom Marit Erikson och kulturskolans blåsorkester Primus. I både Botkyrka och Salem är det välkomstceremonier för nya svenskar. Kalaset är klart klockan 15. Här kan du se mer om hålltiderna och program i Salem.