Nationaldagen firas med folkfest i Skarpnäck

nationaldagen skarpnäck
Många besökte nationaldagsfirande i Skarpnäck förra året. På tisdag är det dags igen.
Folkdans, sambakarneval och barnkör. Det är några av programpunkterna när nationaldagen firas med folkfest i Skarpnäck.

På tisdag väntas tusentals människor strömma till kulturhuset i Skarpnäck. Då firas nationaldagen med en stor folkfest.

– Det är en populär tradition och det brukar vara fullt ös. Det kommer folk från hela vårt område och även från stan, säger Tina Johnsson, informatör på Skarpnäcks kulturhus.

Det hela startar klockan 12 med traditionell flagghissning och invigningstal. Därefter blir det sambakarneval ledd av sambaorkestern Sambomba.

– Alla som vill får vara med i karnevalståget, säger Tina Johansson.

Sedan drar firandet på scenen igång med musik, sång och dans från världens alla hörn. Man får bland annat höra kyrkans barnkör, Folk Avant och Hans Caldaras & Roma Hot Band och se svensk folkdans och teater.

– Skarpnäck är en sådan multikulturell ort så vi vill ha en folkfest där vi firar alla som bor och lever i det här landet, säger Tina Johansson.

Särskilt vill hon lyfta fram den lokala gruppen Kult-U-Real som spelar världsmusik, elever från kulturskolan som repar i Skarpnäcks kulturhus och kommer att framföra bland annat rap och gruppen Stjärnorna i Skarpnäck som ska visa utdrag ur sin dansföreställning.

– Vi är väldigt stolta över våra lokala artister som uppträder och vill aktivera dem som bor här, både unga och gamla, säger Tina Johansson.

Under dagen finns också möjlighet att delta i dansworkshops i flamenco, finsk tango och klezmer. Dessutom finns en uppsjö av aktiviteter för barn exempelvis hoppborg, ansiktsmålning, clowner och barnlekar. Och lokala föreningar kommer att ha föreningsbord där man får reda på vad de gör och hur man själv kan engagera sig.

Folkfesten arrangeras i samarbete med 5-folksfestivalen och pågår 6 juni klockan 12-18.