Min lokala hjälte

Nationalmuseum bekostar inte flytt från Torkhuset

Porslinsmuseet.
Torkhuset
Nationalmuseum kommer inte att vara med och betala när Gustavbergssamlingen flyttar från Torkhuset till det nya kulturhuset.

Anledning: De har inte fått vara med och tycka till.

– Vi finner det beklagligt, säger Berndt Arell, överintendent.

Beslut om att flytta Porslinsmuseets historiska samlingar från Torkhuset till det nya kulturhuset i Mässhallarna togs i kommunstyrelsen i november förra året.

Anledningarna är flera, men kommunstyrelsens ordförande, Monica Pettersson (M) har i tidigare intervjuer sagt att Nationalmuseum varit de som tryckt på om flytten, i syfte att bättre bevara samlingarna.

– Lokalerna i kulturhuset ger mer plats till samlingarna, så att vi kan bevara dem på bästa sätt. De har inte förvarats säkert.

I och med samarbetet med Nationalmuseum var tanken att Värmdö kommun skulle få hjälp med flyttkostnaden, men där är det sedan några dagar stopp.

I ett brev adresserat kommunen skriver Nationalmuseum att de inte har fått vara med och tycka till om flyttplanerna och att de nu därför drar sig ur.

”Vi finner det beklagligt att Nationalmuseum med sin expertkunskap om utställningsverksamhet och föremålshantering inte getts möjlighet att delta i processen för Gustavsbergssamlingens nya utställningslokaler” skriver Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum.

Museet ger också medhåll till de över 500 personer som anser att Torkhuset är den enda riktiga miljön att förvara samlingarna i och därför protesterat via namnlistor.

”Man ska inte glömma eller underskatta vikten av den unika visningsmiljö som Torkhuset i sig utgör och som gett Gustavsbergssamlingen en historiskt oöverträffad inramning och kontext”.

Skrivelsen avslutas med ett tydligt budskap till Värmdö kommun. Några pengar till en flytt får de inte.

”Om kommunfullmäktige fastställer beslut om Porslinsmuseets framtida lokalisering till upplevelsecentret utgår vi från att Värmdö kommun står för alla kostnader i samband med flytt av museet från Torkhuset till de nya lokalerna” skriver Berndt Arell.