ANNONS

Rektorn: Digitalisera nationella proven fort

"Det är mycket tråkigt", tycker rektorn John Gustafsson om att nationella proven läckt.
"Det är mycket tråkigt", tycker rektorn John Gustafsson om att nationella proven läckt.
Ännu en gång har nationella prov läckt ut i förväg. Nu vill Väsby Nya Gymnasium att Skolverket skyndar på digitaliseringen.
– Skolverket måste skyndsamt se till att proven hanteras rättssäkert genom ett digitalt förfaringssätt, säger John Gustafsson, rektor på Väsby Nya Gymnasium
ANNONS

Det var i fredags som Skolverket återigen fick meddela att proven kommit ut. Väsby Nya Gymnasium låter därför eleverna skriva ersättningsprovet i matematik och engelska.

I övriga nationella prov hoppas Väsby Nya Gymnasiums rektor John Gustafsson att de nationella proven ska kunna genomföras som planerat.

– Vi har en backup-plan genom att vår administratör kommer hit tidigare och trycker upp ersättningsproven vid behov. Det är mycket tråkigt att proven hanteras på ett oaktsamt sätt, eftersom de ska hjälpa till att ge en likvärdig bedömning av elevernas resultat och betyg.

Det är bara två veckor sedan som niornas nationella prov i engelska spreds på Snapchat och proven läcker allt oftare, vilket ställer till problem för skolorna. Nu vill John Gustafsson att digitaliseringsprocessen skyndas på.

– Skolverket måste skyndsamt se till att proven hanteras rättssäkert genom ett digitalt förfaringssätt, där proven inte finns tillgängliga före utsatt tid. De ska distribueras i realtid vid exakt samma tidpunkt över hela landet. Dessutom bör proven öppnas i ett program som utestänger övrig internetanvändning och inga mobiltelefoner får vara med in i lektionssalarna.

Det ligger många år framöver och ska vara klart först år 2022

Helena Messing Berg, Skolverket, om en framtida digiatlisering

I framtiden ska de nationella proven bli digitala, med förhoppningen är att de därmed ska bli säkrare. Men det dröjer minst fyra år.

ANNONS

– Men det ligger många år framöver och ska vara klart först år 2022. Det här ett av de största it-projekt som genomförs i landet. Vi har en försöksperiod som startar i höst med 100 skolor men det tar tid, säger Helena Messing Berg på Skolverkets presstjänst.

Proven ska låsas in

Helena Messing Berg

Hur gör ni under tiden för att förhindra att proven läcker ut?

– Skolverket har ansvaret för att färdigställa och distribuera de nationella proven. Men vi har väldigt tydliga föreskrifter för hur skolorna ska hantera dem. De ska låsas in. Anledningen att de läcker ut är i de allra flesta fall att skolorna inte hanterar dem på rätt sätt. I något enstaka fall vet vi att det varit inbrott och att proven stulits.

Skolverket planerar nu åtgärder som ska införas till hösten.

– Vi kan inte säga i dag vilka de är än men vi hoppas att det kan minimera problemen.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.