ANNONS

Nätpedofilen i Husby utsatte unga flickor för grova övergrepp

Nätpedofilen i Husby
På tio månader skapade nätpedofilen 250 konton på olika plattformar för att kontakta nya offer.
Ett 60-tal flickor, den yngsta 11 år, föll offer för nätpedofilen i Husby 2013. Nu berättas historien om Sveriges dittills största nätpedofilhärva i P3 Dokumentär.
– Gärningsmännen blir skickligare på att få barn att göra som de vill, säger Emelie Källfelt, åklagare i fallet.
ANNONS

2013 sitter den då 28-åriga Josef i sitt rum hemma i lägenheten i Husby. Det är stökigt och mörkt och överallt ligger pizzakartonger. Varken hans mamma eller syskon, som han bor med, får komma in. Härifrån använder han nämligen sina krypterade datorer till att utpressa minderåriga tjejer att klä av sig framför webbkameran.

Det han inte vet är att polisen är honom på spåren.

Det är början på historien om en av landets största nätpedofilhärvor, med ett 60-tal inblandade offer, något som Lokaltidningen Mitt i har rapporterat om och som nu återberättas i P3 dokumentär.

Gärningsmännen allt skickligare på grooming

Brotten begick från en lägenhet i Husby. Personerna på bilden har inget med brottet att göra.

År 2013 hör flera unga tjejer av sig till polisen. En person vid namn Sebastian har kontaktat dem via sociala medier och erbjuder 1000 kronor i presentkort för att ”se dem” via webbkamera. Så fort tjejerna har visat ansiktet tjatar han och vill se dem utan tröja.

Gärningsmännen blir skickligare på att få barn att göra som de vill. Har de en hållhake går det väldigt fort

Emelie Källfelt, åklagare

Nellie är en av de drabbade tjejerna.

– Som 13-åring var det mycket pengar så självklart sa jag ja. Jag tänkte att det var som att visa sig i bikini. Det var som att jag var en docka som han hade trådar i, säger hon till P3 dokumentär

ANNONS

Plötsligt försvann Sebbe och presentkortet uteblev. Senare letade han upp hennes nummer och skrev att om Nellie inte visade sig igen, den här gången naken, så skulle han skicka en bild på henne i bh till hennes föräldrar. Hon gjorde som han sa. De bilderna använde han sedan som utpressning för att få Nellie att utföra grova sexuella övergrepp på sig själv.

– Hoten har kommit snabbt. Det är en trend i den här typen av utredningar. Gärningsmännen blir skickligare på att få barn att göra som de vill. Har de en hållhake går det väldigt fort, säger åklagaren Emelie Källfelt till Mitt i.

Dömdes mot sitt nekande

När Nellie vägrar fortsätta publiceras de kränkande bilderna på Facebook inför allas beskådan.

Via sin dator kom nätpedofilen i kontakt med sina offer. Foto: genrebild.

Samtidigt, i Husby, får Josef en varning från sin arbetsgivare där han arbetar som it-konsult. Om han inte slutar att jobba hemifrån så mycket får han sparken.

Efter mycket jobb lyckas Rikskriminalens grooming-grupp spåra användarnamnet Sebastian till lägenheten i Husby. Där sitter Josef.

– Han kände sig överlägsen i och med att han hade en sådan stor it-kompetens. Det var ganska uppenbart att han inte skulle hjälpa till eller medverka i utredningen, säger Jörgen Lindeberg, kriminalkommissarie på NOA, till P3 dokumentär

Mot sitt nekande dömdes Josef till sju års fängelse för grovt sexuellt tvång och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Domen överklagades men skärptes i hovrätten till sju år och nio månaders fängelse.

Josef heter egentligen något annat.