Min lokala hjälte

Nattis i Hägernäs får grönt ljus

Nu kan den som vill få barnomsorg på obekväm arbetstid. En förskola i Täby startar nattis.

Waldorfförskolan Lilla Freja i Hägernäs blir Täbys första så kallade nattis, efter klartecken från barn- och grundskolenämnden. Förskolechef Örjan Retsler berättar att man har sett ett ökat behov av barnomsorg på obekväm arbetstid.

– Vi har föräldrar som jobbar i kvällsöppna butiker, inom lokaltrafiken, på Danderyds sjukhus och på Arlanda. Vi har förstått att det finns ett behov av det här och då tänkte vi försöka tillgodose det.

Möjligheten för fristående förskolor att driva nattis i Täby har funnits några år. Men det är först nu som en aktör har ansökt om att starta nattöppen förskola.

– Det är ingen jättekö, det brukar vara ett par barn som får den här typen av omsorg i kommunal regi i hemmet. Men det är jättebra att en fristående aktör nu ser att det finns ett behov, säger barn- och grundskole­nämndens ordförande Eva Wittbom (FP).

Lilla Freja vänder sig till barn mellan 1 och 6 år. Täbybor har förtur men barn i angränsande kommuner kan också söka en plats. De sökande måste inte vara i behov av omsorg hela natten.

– Det kan vara att så man slutar klockan åtta i stället för fem. Eller att man börjar tidigt på morgonen, säger Örjan Retsler.

När nattiset öppnar i augusti finns uppåt tio platser men man hoppas på att utöka framöver.

– Det här blir jättespännande, vi har aldrig gjort något liknande förut. Vi får se hur många som söker.

Det här blir jätte­spännande, vi har aldrig gjort något liknande förut.