ANNONS

”Nattis” öppnar i centrala Handen

Maria Fägersten (S) tror att behovet av "Nattis" kommer öka.
Maria Fägersten (S) tror att behovet av "Nattis" kommer öka.
I mitten av februari öppnar "Nattis" i centrala Handen, den första i kommunal regi. Hur många som kommer ha behov av nattomsorg på förskola är ännu ovisst. Till en början erbjuds omsorg på vardagskvällar.
ANNONS

Haninges första kommunala förskola med nattomsorg öppnar i mitten av februari, i en av de befintliga kommunala förskolorna i centrala Handen.

– Det är viktigt att den ligger på ett centralt ställe så att den är tillgänglig för många, säger Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge.

Stegvis öppnande

Öppningen av förskolan sker stegvis. Etapp 1 börjar i mitten av februari med öppettider mellan 05.00 och 22.00. Därefter utökar förskolan, beroende på behov, tiderna.

Om allt går som planerat ska förskolan i augusti 2019 kunna erbjuda omsorg under kvällar, nätter, helger, röda dagar och storhelger.

I dag finns Haninge Eko barn, ett familjedaghem som har öppet dygnet rum vid behov. Maria Fägersten ser den nya förskolan som ett komplement till Haninge Eko barn.

”Jämställdhetssatsning”

– Vi vet att behovet finns idag, och vi tror att det kommer öka genom att vi öppnar. Det här är en jämställdhetssatsning där vi ser att föräldrar med utländsk bakgrund ska kunna tacka ja till ett jobb med obekväma arbetstider och komma in samhället. Vi ser också en högre grad ensamstående som har behov. Våra invånare måste få den service som krävs.

Våra invånare måste få den service som krävs.

Beslutet fattades i nämnden i oktober, men flera partier i oppositionen röstade emot. Martin Strömvall (KD), politisk sekreterare i Haninge tycker att föräldrar ska kunna anställa någon i hemmet nattetid. 

– Många föräldrar vill att deras barn ska kunna sova i sina egna sängar på natten. Det är viktigt att barnomsorgen utformas efter familjernas behov och önskemål före byråkrati och kommunala system. Det är dessutom mer ekonomiskt fördelaktigt att ha ”nattis” i hemmet jämfört med på förskola då kostnaden per inskrivet barn är lägre, säger Martin Strömvall.

ANNONS
Fakta

Så här utökar "Nattis" stegvis sina öppettider

Etapp 1. Förskola på obekväm arbetstid gäller vardagar måndag – fredag 05.00 – 06.30 samt 18.00 – 22.00
Förskolan öppnar den 12 februari 2018. Utvärdering sker i maj 2018. Beslut att införa etapp 2 tas av nämnden vid sammanträdet i juni 2018.

 

Etapp 2. Tiderna utökas och gäller även mellan 22.00 – 05.00, dvs omsorg hela dygnet under vardagar. Förskolan stänger 22.00 på fredagen och öppnar åter 05.00 på måndagen.

Etapp 2 börjar den 22 augusti 2018. Utvärdering av etapp 2 sker i december 2018. Beslut att införa etapp 3 tas av nämnden vid sammanträdet i januari 2019.

 

Etapp 3. Tiderna utökas och gäller även helger fredag 22.00 till måndag 05.00.

Etapp 3 börjar den 11 februari 2019. Utvärdering av etapp 3 sker i maj 2019. Beslut att införa etapp 4 tas av nämnden vid sammanträdet i juni 2019.

 

Etapp 4. Tiderna utökas och gäller nu även röda dagar och storhelger. 

Etapp 4 börjar den 21 augusti 2019.

Källa: Haninge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.