ANNONS

Nattliga flygningar på låg höjd över Stockholm

Ett propellerplan kommer göra nattliga flygningar över Stockholm de kommande dygnen.
Ett propellerplan kommer göra nattliga flygningar över Stockholm de kommande dygnen.
Ett propellerplan utrustat med värmekameror kommer att göra nattliga flygningar över Stockholm de kommande dygnen. Planet ska upptäcka värmeläckor i Stockholms fjärrvärmenät.
ANNONS

Ett litet flygplan av modellen Piper PA-34 kommer under de närmaste nätterna att flyga på låg höjd över Stockholm, rapporterar StockholmDirekt. Planet har stört mångas nattsömn och flera tror att det handlar om spionage. I själva verket är flygningarna ett sätt att upptäcka värmeläckor i Stockholms fjärrvärmenät.

– Tack vare flygningarna kan vi upptäcka små underjordiska läckor som är osynliga på gatunivå. Vi snackar inte femkronor, de här hålen är ofta knappt synliga för ögat, säger Niklas Eklöf, chef för drift och tillsyn av Stockholm Exergis nät, till tidningen.

Läckorna syns bäst nattetid, då det är stjärnklart och minusgrader. De nattliga flygningarna har genomförts i december de senaste fem, sex åren. Totalt handlar det om fem till sju flygningar per år.

Planet, som flyger på 800 meters höjd, kommer göra flygningar över City, Söderort, Västerort, Lidingö och Norra Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.