ANNONS

Nattöppet hos X-cons för unga

X-Cons Haninge har börjat med nattöppna lokaler för ungdomar.

– De ska inte behöva hänga på krogen bara för att de inte har något att göra, säger ordförande Dervis ”Dennis” Aksay.
ANNONS

Ideella X-Cons Haninge, som består av före detta kriminella och som hjälper unga i riskzonen, har öppna lokaler med bland annat musikstudio, dansrum, sällskapsspel och kafeteria i Handenterminalen.

Sedan tidigare nattvandrar man och har en mobil husvagn som unga kan få gå in och värma sig i på helgnätterna.

Nu har man även börjat med nattöppet på fredagar och lördagar i sina lokaler. Sedan tre veckor tillbaka kan unga få vara här till klockan 02 på helgnätterna.

Testet pågår tills vidare.

– Väldigt många över 18 år har nästan inget att göra efter midnatt i Haninge om de inte vill hänga på krogen. Vi har sett att det finns behov av ett nattöppet ställe när fritidsgårdarna är stängda. Det har varit populärt än så länge. Folk vill att vi ska fortsätta med detta, säger Dervis ”Dennis” Aksay i X-Cons Haninge.

Vilka är det som kommer hit?

– Alla är välkomna så länge de är drognyktra och inte gör något kriminellt. Men det är inte heller så att vi omedelbart slänger ut någon som är påverkad. Vi upptäcker det väldigt fort, tar in personen i ett separat rum, går till botten med det och följer upp personen dagen efter. Vi stänger inte dörren för dem.

Finns det inte risk att unga som festat på krogarna i närheten kommer förbi när ni har öppet till två?

– Det är klart det finns. Det kan nog vara så att någon ungdom är alkoholpåverkad när den kommer hit, men då får personen inte vara i lokalerna. Då sätter vi oss ned och pratar med ungdomen. Vi försöker hitta mer personal som kan jobba här.

ANNONS

Till lokalerna kommer unga från bland annat Jordbro, Brandbergen, Märsta, Rinkeby, Tensta, Botkyrka och Södertälje. Många som kommer hit känner sig utanför på andra fritidsgårdar, menar Dervis Aksay och berättar att samarbetet med Haninges fritidsgårdar utvecklas.

– Vi siktar på att arrangera fler fester och minimässor tillsammans, där ungdomar kan ha kul och sälja sina egna prylar.

X-Cons Haninge består i dag av sex personer plus volontärer som jobbar.

Mohammed från Jordbro är en av dem som Lokaltidningen Mitt i träffar i lokalerna. Han tycker öppettiderna är kanon.

– Vi är många unga som hänger utomhus utan att ha något att göra på nätterna. Nu kan man lyssna på musik, träffa kompisar och ha biokvällar trots att det är väldigt sent. Det är jättebra, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.